05.11.2012

Agatha Christie matkalla maailman ympäri

Agatha Christie ja laivastoattasea Asby lainelautailemassa Muizenbergissä Kapkaupungissa.

Yhdeksänkymmentä vuotta sitten rikoskirjailija Agatha Christie lähti miehensä kanssa lähes vuoden kestävälle maailmanympärysmatkalle Etelä-Afrikan, Australian, Uuden Seelannin, Havaijin ja Kanadan kautta takaisin Englantiin. Christien tyttärenpojan Mathew Prichardin runsaasta isoäitinsä kirjeenvaihdosta kokoama matkakuvaus Grand Tour – Matkalla maailman ympäri paljastaa uuden, rohkean puolen yksityisyyttään varjelleen kirjailijan persoonasta.

Mathew Prichard vierailee Suomessa 4.-5. joulukuuta.

Agatha Christie (1890-1976) lähti vuonna 1922 maailmanympärysmatkalle miehensä kanssa. Matka tuli kestämään lähes vuoden päivät ja tältä reissulta Agatha ammensi tuleviin romaaneihinsa niin henkilöhahmoja, paikkoja kuin keskeisiä teemoja. Brittiläisen imperiumin näyttelyn lähettiläinä toimineen seurueen matkakohteina olivat muun muassa Etelä-Afrikka, Australia, Uusi-Seelanti ja Havaiji.

Agatha Christien tyttärenpoika on koonnut tämän ainutlaatuisen matkakuvauksen, joka paljastaa yksityisyyttään tarkasti varjelleesta Christiestä aivan uuden puolen. Kirja kuvaa paitsi hänen herkullista havainnointiaan kanssaihmisistä, myös kuinka kirjailijan intohimo eksoottisiin juonikuvioihin ja paikkoihin alkoi tällä silmiä avaavalla matkalla. Etelä-Afrikassa hän muun muassa opetteli lainelautailemaan: ”Toisinaan oli tuskallista, kun sukelsimme nenällemme hiekkaan, mutta kaiken kaikkiaan se oli helppoa ja hyvin hauskaa”, Christie kirjoittaa kirjeessään kotiin Englantiin.

Nämä laajat ja aiemmin julkaisemattomat kirjeet sekä sadat valokuvat, jotka Christie on itse ottanut kannettavalla kamerallaan, kertovat lukijalle kiehtovia tositarinoita menneestä maailmasta, jolloin Iso-Britannia oli vielä oikea suurvalta. Kirjeiden ja Agathan valokuvien tukena toimii myös laaja kuvasto matkamuistoista, joita Agatha matkan varrelta keräsi

HUOM! Agatha Christien tyttärenpoika Mathew Prichard vierailee Helsingissä joulukuun alussa, 4.-5.12.2012 ja on tuolloin median tavattavissa.
Agatha Christie: Grand Tour – Matkalla maailman ympäri, toim. Mathew Prichard (Paasilinna 2012)
ISBN: 978-952-5856-75-0
Lisätietoja: paasilinna.fi/kirjat/grand-tour-matkalla-maailman-ympari

Kuva- ja lehdistökappalepyynnöt sekä Suomen-vierailuun liittyvät haastattelutiedustelut: Kustannuspäällikkö Jan Erola (miel. sähköpostitse) jan.erola@paasilinna.fi / 040 5064612

Kustannusosakeyhtiö Paasilinna
Korkeavuorenkatu 35, 1.krs
00130 Helsinki, Finland
Tel. +358405064612
jan.erola@paasilinna.fi
www.paasilinna.fi

« Takaisin