18.03.2014

Anna luonnon kaunistaa pihapiirisi

_MG_0581 D20_perhosbaari_DSC_3388 DSC_3573 DSCN6586kimalaiskuoriainen IlkanPiha2 IMG_0262 IMG_2099laaksonen-lumiaro-lagerstrom2-HRMoni kotipuutarhuri haluaisi rintamiestalon ja vanhoja omenapuita kasvavan pihapiirin, jota saisi rauhassa muokata haluamaansa suuntaan. Harvoilla on mahdollisuus näin idylliseen temmellyskenttään, mutta se ei lannista innokkaita ihmisiä antautumasta harrasteelleen.  Luontokirjailijatrio Riku Lumiaro – Juha Laaksonen – Mikko Lagerström ovatkin loihtineet teoksen Luonnon kaunis pihapiiri – Miten saan puutarhani kukoistamaan (Paasilinna), joka neuvoo ja näyttää, kuinka luonnonkasvit ja -eläimet tuovat kauneuden ja harmonian pihapiiriin.

Puutarhanhoidon suosio kasvaa jatkuvasti. Ihmiset kaipaavat ympärilleen puita, pensaita ja kukkia! Pienen kasvimaan, perhosbaarin, kukkaniityn tai nurmikon voi perustaa melkein mihin tahansa.  Omakotitalojen ja kesämökkien pihoilla voi käyttää vapaasti mielikuvitustaan, mutta myös tiheästi rakennetuilla alueilla ja kerrostalojen pihoillakin näkee hauskoja viritelmiä. Jopa parvekkeilla on kesäkukkien lisäksi alettu viljellä salaattia, persiljaa, tilliä, yrttejä ja monia muita hyötykasveja.

Onko olemassa sellaista pihapiiriä, joka miellyttää ulkonäöllään omistajia, tarjoaa vuolaasti antimiaan ja on luonnonoloiltaan niin monipuolinen, että antaa kasvupaikan ja kodin sadoille asukkaille?  Riittääkö oikea kasvien valinta ja ahkera puutarhan hoito?  Onko keinoja, millä voi houkutella lintuja, nisäkkäitä, hyönteisiä tai jopa luonnonkasveja pihapiiriin? Miten tällainen pihapiiri luodaan? Näihin kysymyksiin Lumiaro, Laaksonen ja Lagerström etsivät kirjassaan vastauksia ja antavat vinkkejä.

Linnunpöntöt puihin, tammen taimet maahan, istuta puukujanne tai tyrnimarjapensas. Möyhennä maata, lapioi multaa. Istuta esikoita, asettele kiviä. Rakenna vaikkapa sydämen muotoinen lammikko, hanki ahvenia tai koikarppeja.  Mutta älä perusta ainakaan vahingossa pihallesi hyttysfarmia. Ja ennen kaikkea nauti elämästäsi luonnonkauniissa puutarhassa.

Kirjan tekijät biologi Riku Lumiaro, luontotoimittaja Juha Laaksonen ja puutarhuri Mikko Lagerström ovat tulleet tunnetuksi YLE:n Radio Suomen Perhosbaari -puutarhaohjelman lähetyksistä. Heillä on innostava kyky lumoutua pihapiirin ja kotipuutarhanhoidon huumasta sekä kannustaa ihmisiä pihatöihin huumorin pilke silmäkulmassa. Kukat eivät pelkästään elä sillä, että niille puhutaan, vaan niille voi myös laulaa, kuten laulava puutarhuri Lagerström kiteyttää.

Luonnon kaunis pihapiiriLisätiedot, kuvat ja tekijäkuva:
http://paasilinna.fi/kirjat/luonnon-kaunis-pihapiiri-miten-saan-puutarhani-kukoistamaan/

Haastattelu- ja lehdistökappalepyynnöt:
Viestintäpäällikkö Jan Erola / jan.erola@paasilinna.fi / 040 5064612

« Takaisin