10.04.2013

Antti Tuuri kirjoittaa Marskin ritareista

Antti TuuriFinlandia-palkitulta Antti Tuurilta ilmestyy ensi syksynä tietoteos Mannerheim-ristin ritarit. Teoksessa on kaikkien 191 ritarin pienoiselämäkerrat ja kuvaus olosuhteista, joiden syystä rintamiemme merkittävimmät taistelutunnustukset myönnettiin.

Mannerheim-ristin ritarikunnasta päätettiin joulukuussa 1940, mutta talvisodan perusteella yhtään kunniamerkkiä ei ehditty jakaa vaikka esityksiä oli tehty, koska jatkosota syttyi jo kesällä 1941. Tyydyttiin toteamaan, että talvisodan Mannerheim-ristin sai Suomen kansa.

Kunniamerkin sai jatkosodan aikana 191 sotilasta kenraaleista sotamiehiin. Vanhin heistä oli Mannerheim itse, nuorin vain yhdeksäntoistavuotias kersantti Lauri Skyttä.  Tuuri esittelee kunniamerkin saajat useista historiallisista lähteistä koostamissaan pienoiselämäkerroissa sekä Päämajan päiväkäskyt, joilla kunniamerkin myöntäminen on perusteltu. Monet ritarit tulivat vaatimattomista oloista ja kun sotatyö oli tehty, useimmat heistä palasivat normaaliin elämään, puolustamaansa Suomea rakentamaan.

Mannerhein-ristinRitaritAntti Tuurin Mannerheim-ristin ritarit ilmestyy syyskuussa 2013. Kirja on täydennetty, ensi kertaa yleiseen myyntiin tuleva versio aiemmin ilmestyneestä tilausteoksesta.
Lisätiedot ja haastattelut: kustannuspäällikkö Jan Erola / jan.erola@paasilinna.fi

Antti Tuuri (s. 1944) on Finlandia-palkittu kirjailija, joka tunnetaan erityisesti Etelä-Pohjanmaata ja toista maailmansotaa kuvaavista kirjoistaan. Tuuri on voittanut myös Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ja Aleksis Kiven palkinnon.

« Takaisin