24.09.2013

Antti Tuuri selvitti, millaisia olivat Mannerheim-ristin ritarit

Mannerhein-ristinRitaritVuosina 1941–1945 yhteensä 191 suomalaista sotilasta, kenraalista sotamieheen, sai Suomen korkeimman sotilaskunniamerkin Mannerheim-ristin. Sen saaja nimitettiin kunniamerkin kantajaksi, Mannerheim-ristin ritariksi. Antti Tuuri perehtyy teoksessaan Mannerheim-ristin ritarit siihen, millaisia ritarit olivat ihmisinä ja mistä he saivat tunnustuksensa.

Talvisodan aikana ylipäällikkö Mannerheim päätti, että sotilaiden palkitsemiseksi oli perustettava kunniamerkki, jonka myöntämiseen ei vaikuttaisi sotilasarvo vaan sodassa tehdyt teot: ”Erinomaisen urheuden, taistellen saavutettujen erittäin tärkeiden tulosten tai erikoisen ansiokkaasti johdettujen sotatoimien palkitsemiseksi voidaan Suomen puolustusvoimain sotilas hänen sotilasarvostaan riippumatta nimittää joko 1. tai 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi.” Kaikkiaan 191 suomalaista sotilasta sai tuon arvonimen.

Antti Tuurin teos ei tyydy luettelemaan ritarien virallisia palkitsemisperusteita, vaan kuvaa lukuisiin lähteisiin pohjautuen jokaisen Mannerheim-ristin saaneen sotilaan pienoiselämäkerran. Tuuri esittelee myös taistelutilanteet, jonka perusteilla tunnustukset annettiin.
Kirjailija Tuurin mukaan kirjoittaessa tärkeintä oli näkökulman löytäminen ihmisiin, millaisia ihmisiä Suomen korkeimman kunniamerkin saaneet sotilaat olivat. ”Hämmästyin sitä, miten hurjia teot olivat”, Antti Tuuri kertoo.

Antti TuuriAntti Tuuri (s. 1944) on Finlandia-palkittu kirjailija. Romaanien lisäksi hän on julkaissut novellikokoelmia ja tietoteoksia, kirjoittanut näytelmiä, kuunnelmia, elokuvakäsikirjoituksia ja oopperalibrettoja. Tuurin romaanien pohjalta on tehty elokuvat Pohjanmaa, Talvisota, Ameriikan raitti, Rukajärven tie ja Lakeuden kutsu.

“Mitkään amerikkalaiset Rambo-elokuvat eivät ole mitään sen rinnalla, mitä tavalliset miehet joutuivat tekemään ja tekivät.”  –Antti Tuuri, Aamulehti

Haastattelu- ja lehdistökappalepyynnöt:
Kustannuspäällikkö Jan Erola / 040 5064612 / jan.erola@paasilinna.fi

Lisätiedot, kansikuva ja kirjailijakuvat:

http://paasilinna.fi/kirjat/mannerheim-ristin-ritarit/

« Takaisin