04.10.2013

Atomipommilla avaruuteen!

Hotakainen-MarsVielä 1950-luvulla visioitiin, että Marsiin pääsisi pian avaruusaluksella, jonka liikkuisi aluksen perässä sekunnin välein räjähtävien atomipommien voimalla. Vaikka villeimmät visiot avaruusmatkailusta eivät ole toteutuneet, Heurekan Matkalla Marsiin -näyttelyssä luennoiva Markus Hotakainen uskoo, että ihminen pääsee vielä Punaiselle planeetalle.

”Vihdoin!” Markus Hotakainen huudahtaa Matkalla Marsiin -näyttelyn esittelytilaisuudessa tiedekeskus Heurekassa. Huomenna lauantaina 5. lokakuuta avattava Mars-kokonaisuus on Heurekan ensimmäinen avaruuteen keskittyvä kiertävä näyttely.

Ihminen on pohtinut viimeistään 1870-luvulta lähtien, onko Marsilla elämää. Tuolloin italialainen tähtitieteilijä ja tiedehistorioitsija Giovanni Schiaparelli oli näkevinään kanavia Marsin pinnalla. Vaativa rakennushanke, Suezin kanava kun oli juuri avattu. Pian kuitenkin selvisi, ettei siellä voi olla kehittynyttä sivilisaatiota. Kun 1960-luvun puolivälissä sinne saatiin ensimmäiset luotaimet, myös toiveet kasvillisuuden löytymisestä kuihtuivat. ”Onko Marsissa elämää vasta sitten, kun menemme sinne”, Hotakainen kysyy.

1950-luvun lopulla ajateltiin, että Marsiin mentäisiin taisteluplaneetta Galactican tyyppisillä isoilla aluksilla, joissa olisi kymmeniä ihmisiä. Planeetta otettaisiin kertavalloituksella haltuun. Kuulentojen jälkeen ajateltiin, että seuraavaksi mennään Marsiin. Sekään ei toteutunut.

Hotakainen-Mars2”Mielenkiintoisin toteutumaton Mars-suunnitelma oli nimeltään Orion 1950-luvun lopulla”, Hotakainen kertoo. ”Tässä erittäin salaisessa projektissa tutkittiin mahdollisuutta, että raketti olisi liikkunut atomipommeilla. Olisi rakennettu valtavan suuri alus, jonka työntövoimana olisi ollut ydinpommi.” Aluksen takana olisi ollut valtava iskuvaimennettu puskulevy, jonka takana olisi räjäytetty sekunnin välein ydinräjähteitä, jotka olisivat puskeneet alusta eteenpäin. ”Käsi ylös, kuka olisi lähtenyt kyytiin”, Hotakainen kysyy.

Hanke kaatui siihen, että 1960-luvulla solmittiin sopimus, joka kielsi ydinaseet avaruudessa. Suunnitelma meni salaiseen mappiin ”Ö”, josta se kaivettiin vuosikymmeniä myöhemmin esiin.
Vaikka kylmän sodan kaltaista kiihoketta rajattomien budjettien avaruuskilpaan ei enää ole, ja Mars-matkan toteutuminen maksaa hirvittävän paljon, Hotakainen uskoon ihmisen vielä pääsevän hengissä Marsiin. ”Voi olla, että ensimmäinen ihminen Marsissa on nähnyt tämän näyttelyn, toivottavasti juuri Heurekassa.”

MarsMars-kirjan lisätiedot ja kansikuva:

http://paasilinna.fi/kirjat/mars/

Lehdistökappale- ja haastattelupyynnöt:
Kustannuspäällikkö Jan Erola / jan.erola@paasilinna.fi /  0405064612

Heurekan avaruusviikon tapahtumia:

4.-10.10.2013 vietettävän Kansainvälisen avaruusviikon teema on tänä vuonna Mars-planeetta. Heurekassa on avaruusviikolla esityksiä, joissa aiheena on punainen planeetta.

Lauantaina 5.10 klo 12 tietokirjailija Markus Hotakainen pitää Tiedettä pallolla -kohteella esityksen ”Matkalla Marsiin”, joka uusitaan lauantaina 5.10. klo 14 ja sunnuntaina 6.10. klo 12. Kaikki näyttelylipun ostaneet pääsevät seuraamaan esitystä.

Lauantaina 6.10. kello 13 Ilmatieteen laitoksen tutkija Sini Merikallio luennoi auditoriossa aiheesta: ”Mönkijällä Marsiin vai sähköpurjeella Saturnukseen?” Auditorioluennolle on vapaa pääsy. Paikkoja on 260 henkilölle.

Määränpäänä Mars -näyttely on esillä Heurekassa 5.10.2013–23.3.2014. Näyttelyn tukijana Heurekassa on Vaisala Oyj.

Lisätiedot näyttelystä:
Projektipäällikkö Sami Pihkala, puh. 040 9015 367, sami.pihkala@heureka.fi
Elämysjohtaja Mikko Myllykoski, puh. 040 9015 244, mikko.myllykoski@heureka.fi

Lisätiedot tapahtumista:
Tapahtumatuottaja Siina Vasama, puh. 040 9015 260, siina.vasama@heureka.fi

Kuvia Määränpäänä Mars -näyttelystä Heurekan kuvapankista:  http://kuvapankki.info/heureka/info.php

www.heureka.fi

 

« Takaisin