10.01.2014

Dekkaristi Matti Laine siirtyy Paasilinnalle

Kuva: Paasilinna 2014 Vapaa käyttöoikeus

Kuva: Paasilinna 2014
Vapaa käyttöoikeus

Viisi jännitysromaania kirjoittaneen Matti Laineen seuraava dekkari ilmestyy ensi syksynä Paasilinnalta. Romaani Merkitty mies (Paasilinna) sijoittuu helsinkiläiseen alamaailmaan. Kirjan päähenkilö on Laineen aiemmasta romaanista tuttu, entinen huippujääkiekkoilija Elias Vitikka, joka on nyt edennyt urallaan yhä syvemmälle rikollisten maailmaan.

”Kirjoittaminen ja kirjallisuus oli minun ensirakkauteni”, Matti Laine kertoo. ”Olin kolmevuotias, kun ilmoitin äidilleni, että minusta tulee kirjailija.” Laineen kotona luettiin paljon. Isä annosteli jo viisivuotiaalle Matille Seitsemää veljestä, pikkupätkissä.

”Minulla on aina ollut erittäin vilkas mielikuvitus. Se etsii eri teitä purkautua.” Helsingissä varttunut Laine kävi Kallion Ilmaisutaidon lukion, oli mukana harrastajateatterissa ja koulun jälkeen siirtyi opiskelemaan draamalinjalle Tampereen yliopistoon. ”Enemmän kirjoittamaan kuin näyttelemään”, Laine muistelee.

Tampereen ylioppilasteatteri imaisi hänet mukaansa. Sitten seurasivat näyttelijäopinnot Teatterikorkeakoulussa. Kolmekymppisenä freelance-näyttelijänä hän päätyi myös kirjailijaksi. ”Free-näyttelijällä on toisinaan tilaa kalenterissa, joten päätin että se on now or never. Jos en tosissani kokeile, pohtisin loppuikäni, että olisiko pitänyt.” Nyt Laineelta on julkaistu jo viisi jännitysromaania.

”Kirjoitan aina henkilöhahmot edellä. Muu on toissijaista. Toki juonenkäänteet, rikokset ja toimintaympäristön pitää olla uskottavia, mutta henkilöiden täytyy olla aitoja, samaistuttavia.” Juonenkuljetuksessa ja dialogin rakentamisessa Laine hyötyy hänen teatteriopinnoistaan ja näyttelijätyöstään. ”Rakastan hyviä tarinoita. Aristotelesin runousoppi, siellä on paljon hyvää kamaa”, hän nauraa. Kun tuntee säännöt, niitä voi rikkoa. ”Olen sitä sukupolvea, jonka kirjoittamiseen on vaikuttanut elokuvakerronta, jopa Miami Vice – ei voi mitään!”

Laine lukee paljon, ja puolet on jännityskirjallisuutta. James Ellroy, Elmore Leonard ja pohjoismaisista Jo Nesbø ovat hänen suosikkejaan. Alamaailman kuvauksessaan Laine tuntee hengenheimolaisuutta Jens Lapiduksen kanssa. ”Ihmisen pimeä puoli kiehtoo minua. Henkirikoksissa ollaan aina äärimmäisten kysymysten äärellä”, Laine pohtii dekkariviehtymystään. Hän tekee romaaneihinsa aina tarkat taustatyöt, sekä kirjallisista lähteistä että erityisesti haastatteluilla. Rikoslehtiä tai -sivustoja Laine ei lue. Hän on kiinnostunut ihmisistä. Asiantuntijoiden avulla pääsee paitsi muuten suljettuihin paikkoihin, voi myös kysyä miltä asiat tuntuvat, maistuvat ja tuoksuvat. ”Olen esimerkiksi kysynyt rikostutkijalta, mitkä ovat ne kolme lausetta, joilla hän aloittaa kertoessaan uhrin omaisille suru-uutiset”, Laine kertoo. Taustahaastatteluissaan hän harrastaa myös ”kalastelua” tapaamalla ihmisiä vaikkei etukäteen tiedäkään tarkkaan, miksi.

Näyttelijänä Matti Laine pääsi ensi kertaa elokuvan päärooliin viime joulukuussa ensi-iltaan tulleessa Ajomiehessä. Tänä keväänä hän näyttelee myös Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa Wikileaks-näytelmässä Verkossa. Tämän rinnalla hän viimeistelee seuraavan romaaninsa Merkitty mies, joka ilmestyy ensi syksynä Kustannusosakeyhtiö Paasilinnalta. Teoksen päähenkilö on tuttu Laineen aiemmasta rikosromaanista Pahojen miesten seura: entinen huippujääkiekkoilija Elias Vitikka, joka on nyt edennyt urallaan yhä syvemmälle alamaailman syövereihin.

Kirjailijakuva Matti Laineesta: http://paasilinna.fi/kirjailijat/matti-laine/
Lisätiedot: kustannuspäällikkö Jan Erola / jan.erola@paasilinna.fi / 040 5064612

« Takaisin