15.05.2013

Elämysmatka mestariravurien maailmaan

Mestariravurit-20130515 263bBrad de Veluwe, Charme Asserdal ja Houston Laukko – raviratojen valtiaiden voitot ja tappiot ovat merkinneet monia voitonmaljoja ja kyyneleitä. Mestariravurit kokoaa yhteen suomalaisen raviurheilun lämminveristen hevosten suurimpien voittajien tarinat ja ne ihmiskohtalot, joita hevosten menestys kosketti. Juuri ilmestynyt Jussi Lähteen Mestariravurit on elämysmatka suomalaisten lämmiveriravurien maailmaan.

Intohimoisena ravimiehenä tunnettu Jussi Lähde vie lukijansa hevossiittolasta ja Seinäjoen hevostalleilta Tukholman Solvallan Elitloppetiin ja Pariisiin tarunhohtoiseen Vincennesin ravipyhättöön. Ensimmäiset lämminveriravurit saapuivat Suomeen 1950-luvulla, presidentti Urho Kekkosen Neuvostoliitolta saamina lahjoina. Puolen vuosikymmenen aikana kotimaisista raveista tuli kansainvälistä huippu-urheilua, jossa suomalaiselle hevosmiestaidolle on kysyntää ympäri maailman.

Mestariravurit on matkaopas raviurheilun areenoille ja kertomus ihmisen ikuisesta viehtymyksestä vauhtiin ja voittamiseen. Raveja ravataan Suomessa joulunpyhiä lukuun ottamatta vuoden jokaisena päivänä. Yleisöä raviradat vetävät vuosittain jopa 800000, joten vain jääkiekko on sitä suositumpia katsomolaji Suomessa. Kimppaan hevosia omistavia suomalaisia on noin 17000, heidän joukossaan presidentti Sauli Niinistö.
”Hevosen omistuksessa ei kuitenkaan voi olla kyse rahan hankkimisesta”, Jussi Lähde sanoo. Kyse on elämyksestä, joka maksaa mutta saattaa hetkittäin myös tuoda tuloja, joskus jopa tuottoja.
Pohjolan arvostetuimpiin valmentajiin kuuluvan Timo Nurmos kiteyttää olennaisen: ”Eikö voittoa ole se, että jos tykkään harrastuksesta ja tulee hyvä mieli?”
Keskeisintä ravurin menestyksessä on lopulta hevosen ja ihmisen välinen luottamus – taito luoda ja ylläpitää tuo suhde niin voiton kuin tappion päivinä.

Jussi Lähde (s. 1965) on Hevosurheilu-lehden päätoimittaja, kirjailija, yritysviestinnän ammattilainen sekä intohimoinen hevoskasvattaja. Hän on tehnyt tietokirjoja ja kaksi romaania sekä kirjoittanut raviurheilusta muun muassa Helsingin Sanomiin. Lähde on myös tehnyt TV-käsikirjoituksia ja näytelmiä. Hän on Suomen seuratuimpia politiikan kommentaattoreita YLE Radio Puheen Politiikkaradiossa, television vaaliohjelmissa sekä blogissaan.

MestariravuritJussi Lähde: Mestariravurit (ISBN 978-952-5856-81-1)
Kansikuva & lisäitiedot: paasilinna.fi/kirjat/mestariravurit

Arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt:
Kustannuspäällikkö Jan Erola / jan.erola@paasilinna.fi / 040 5064612

JULKISTAMISTILAISUUS KUVINA

« Takaisin