28.05.2013

Ensimmäinen auktorisoitu Rush-teos suomeksi

Rush on Kanadan kaikkien aikojen menestynein rockyhtye, jonka konserttiliput myydään edelleen hetkessä loppuun, myös Suomessa. Maailman tunnetuimmaksi tituleerattu hardrocktoimittaja Martin Popoff on kirjoittanut ainoan auktorisoidun bändielämäkerran Rush – 30 vuotta huipulla, joka ilmestyy nyt suomeksi. Yhtye konsertoi Helsingissä kesäkuun 10. päivä – täydelle salille.

Erinomaisesta soittotaidostaan tunnettu kanadalainen Rush on monella tapaa rockmaailman ikoni. Rock and Roll Hall of Fameen viime vuonna valittu yhtye on erityisen arvostettu muusikkojen keskuudessa. Moni yhtye Suomessa ja ulkomailla tunnustaakin Rushin esikuvakseen. Yhtyeen albumeja on myyty lähes 50 miljoonaa kappaletta. Yhdysvaltain markkinoilla Rushia enemmän peräkkäisiä kultalevyjä ovat myyneet vain The Beatles ja The Rolling Stones. Yhtye menestyy myös keikkarintamalla: vuonna 2010 Rush oli Yhdysvaltain viidenneksi tuottoisin esiintyjä konserttikohtaisissa lipputuloissa mitattuna.

Juuri suomeksi ilmestynyt Martin Popoffin Rush-teos kertoo liki 20 levystä, loppuunmyydyistä konserttikiertueista sekä oivalluksista, joista syntyi Alex Lifesonin ja Geddy Leen klassisen rouhea Art Rock -soundi. Neil Peartin virtuoosimaiset sanoitukset ja rummunsoitto tekevät Rushin musiikista erityistä.
Popoff saa Rushin jäsenet avautumaan poikkeuksellisen suoraan ja henkilökohtaisesti. Yhtye on esimerkiksi monet kerrat ollut lähellä hajota tai luhistua. Popoff kuvaa bändin työstämien levytysten ja keikkakalenterin merkintöjen pohjalta, kuinka bändi on kuitenkin välttynyt heittämästä pyyhkeitään kehään. Rush onkin pysytellyt urheasti 30 vuotta kentällä.

”Psykoottisia faneja, kyllä vain. Kaiken aikaa – toistuvasti.” - Neil Peart, rummut

”Olen tainnut laittaa nimmarini kaikkeen kuvalevyistä vauvakuviin ja naisten rintoihin. Ei sitä koskaan tiedä, mitä eteen tuodaan allekirjoitettavaksi” - Geddy Lee, basso, laulu & koskettimet

”Tiedän että tämä on ollut hyvin epätavallinen elämä elettä­väksi.” - Alex Lifeson, kitara               
Teos sisältää bändin virallisen valokuvaajan Andrew MacNaughtanin ennen julkaisemattomia valokuvia.


Martin Popoff (s. 1963) kanadalainen musiikkitoimittaja ja -kriitikko. Hän on kirjoittanut yli 20 musiikkiteosta, muun muassaRush Black Sabbathista, Diosta, Judas Priestista, Rainbow’sta, Iron Maidenista, Deep Purplesta ja Blue Öyster Cultista.

Kirjan kansikuva: paasilinna.fi/kirjat/rush/
Alkuteos: Contents Under Pressure: 30 Years of Rush At Home And Away
Suomennos: Asko Alanen
Kannen suunnittelu: Mika Pokkinen
Lehdistökappalepyynnöt:
Kustannuspäällikkö Jan Erola / jan.erola@paasilinna.fi

« Takaisin