30.09.2013

Gogol ja Lenin taittavat peistä pilven päällä

Aulis AarnioArvoituksellisen Herra Himmelsraumin päiväkirja (Paasilinna) on tarina kahdesta suuresta venäläisestä ja heidän edesottamuksistaan molemmin puolin Pyhän Pietarin porttia. Aulis Aarnion romaani on kuvaus vallankumousjohtaja V.I. Leninin ja hiljaisen huumorin mestarin Nikolai Gogolin sanallisista yhteenotoista.

”Onhan sitä omituisempiakin asioita sattunut niin kuin Gogol ’Nenässä’ todistaa: ’Sanotaan mitä tahansa, mutta tällaisia tapauksia sattuu maailmassa – harvoin tosin, mutta sattuu silti’.”

V.I. Lenin, oikealta nimeltään Vladimir Iljitsh Uljanov, livahti taivaanportista juuri, kun Pyhä Pietari oli lakisääteisellä kahvitauollaan. Varmuuden vuoksi Lenin käytti Uljanovin nimissä ollut passiaan. Hän aikoo nyt toimeenpanna uuden vallankumouksen, tällä kertaa Taivaassa. Ja kaiken kirjaa talteen tarkkailija, herra Himmelsraum, omaan päiväkirjaansa.
HerraHimmelrauminPaivakirjaSatiirin ruoska leijuu Leninin yrityksen yllä, ja kuka olisikaan parempi piiskanheiluttaja kuin armoitettu hiljaisen huumorin mestari Nikolai Gogol.
Huumori ja ihmiselämän usein kivuliaat tosiasiat lomittuvat herra Himmelsraumin päiväkirjassa. Ihmisten sijasta vallankumousjohtajan tekoja ymmärtää parhaiten Pyhä portinvartija, joka myös monet toimet tuomitsee. Pietari on nähnyt liian monta käskyjä vastaan rikkonutta. Yksi Uljanov ei enää ole hänelle päänsärky.
Mutta Pietari ei olisi Pietari, jollei hänen Leninille langettamansa rangaistus yllättäisi paitsi Gogolin myös itsensä Leninin.

Aulis Aarnio (s. 1937) on oikeustieteilijä ja kirjailija. Yhteensä yli 40 tieto- ja kaunokirjaa kirjoittanut Aarnio on toiminut Helsingin yliopiston siviilioikeuden professorina, Tampereen yliopiston Yhteiskuntatieteiden tutkimuslaitoksen johtajana sekä Suomen Akatemian tutkijaprofessorina.

 

Lisätiedot & kansikuva:
http://paasilinna.fi/kirjat/herra-himmelsraumin-paivakirja/

Arvostelukappale- ja haastattelupyynnöt:
Kustannuspäällikkö Jan Erola / jan.erola@paasilinna.fi / 040 5064612

« Takaisin