13.03.2014

Hurmaa pikkutuntien vieraasi ylellisellä yöpalalla

Ria Nyman-016Ruoasta hullaantuvia, mainioita vieraita helsinkiläisessä keittiössä, pikkutunneilta aamupäivään. Hyvää yöruokaa, kiireetöntä aamua, huoletonta brunssia. Juttua ruoasta ja hyvästä elämästä – yhdessä syömisen puolesta. Ria Nyman kutsui joukon mielenkiintoisia yövieraita, jotka toivat tuliaisinaan toinen toistaan herkullisempia reseptejä. Näin syntyi totisesti erilainen ruokateos Yövieras (Paasilinna).

Yövieras on kokoelma kokkausta ja kohtaamisia helsinkiläisessä keittiössä. Hyvät tyypit paljastavat bravuurejaan, juttujaan hurmaamisesta ja yhdessä syömisestä. Keittiöenkelinä toimii Ria Nyman.

yo¨vieras_leiskaa_3_9 yo¨vieras_leiskaa_3_9Yöllä syntyy ja laitetaan alulle lapsia. Yöllä painetaan uutisia, joita joku pudottaa postiluukusta samaan aikaan, kun toinen palaa baarista. Yöllä leivotaan meidän jokapäiväinen leipämme. Yöllä kutsutaan yövieraita ja tarjotaan yksinkertaisen ylellistä yöruokaa. Jossain vaiheessa yö vaihtuu aamuksi ja brunssin puolelle. Reseptit ovat kahdelle.

”Idea yövieraasta syntyi intuitiosta, kuten parhaat asiat aina, vaiston varassa. Haltioitumisesta ihastella ihmisiä ruokapuuhissa”, Ria Nyman kertoo. ”Keittiössä hengaavat aina kaikki ja kokkaaminen on yksi rentouttavampia tekemisiä elämässä. Yksi keittiö, monta kohtaamista.”

Nymanin yövieraina ovat poppamiehen hurmospataa kokannut Mikko Kuustonen ja Akseli Herlevi aasialaisine Pulled Porkineen, Nanna Mikkonen, Mika Siltala, porterissa kyyttöä kypsyttänyt Sasu Laukkonen, Ville Salonen, Juha ”Julle” Salminen, Emilia Vuorisalmi, soppakingi Teemu Kammonen, Matti Raittila ja Panu Sauri, Marica Rosengård, Jaana Haapala-Laiho liekitettyine munuaisineen, Elena Leeve, Vincent Bakkum kampelaohjeineen, Stiina Kuisma, Antti Tuomola, Pertti Kallioinen kiinalaisine rieskoineen, Ninja Sarasalo ja Imane Bellamine, portugalilaisen possusimpukkapadan taikonut Meri-Tuuli Lindström, Katja Tukiainen lettuineen, Manu Torchio, lanttukukkoa Kainuun Sanomissa kypsyttänyt Paavo ”Pave” Mikkonen, tartar-näkkäriä tarjoileva Ville Rainio, Markus Nikko sekä täydellisesti savustettua entrecotea tarjoileva Mark Lwoff.

yo¨vieras_kansi”Siinä se on, mun hurmaus”, Nyman summaa.

Yövieras-teoksen upeista kuvista vastaa Sampsa Pärnänen ja ulkoasusta graafikko Kimmo Kivilahti. Reseptiikasta vastaava chef on Akseli Herlevi.

Haastattelu- & lehdistökappalepyynnöt:  Viestintäpäällikkö Jan Erola / jan.erola@paasilinna.fi / 040 5064612
Lisätietoja & kansikuva: http://paasilinna.fi/kirjat/yovieras/

Kuvaaja Sampsa Pärnäsen kotivu (kuvia kirjasta):
http://cargocollective.com/sampsaphotography

« Takaisin