13.01.2014

Kaisa Haatanen on Paasilinnan uusi kustannuspäällikkö

Kaisa-1bPitkään kirja-alalla toiminut Kaisa Haatanen aloittaa huhtikuussa Kustannusosakeyhtiö Paasilinnan kustannuspäällikön tehtävässä. Nykyinen kustannuspäällikkö Jan Erola siirtyy vastaamaan yhtiön viestinnästä.

Kustannusosakeyhtiö Paasilinna vahvistaa toimitustaan. Huhtikuun alussa uutena kustannuspäällikkönä aloittaa aiemmin muun muassa Schildtsin suomenkielistä kustannusosastoa menestyksekkäästi vetänyt Kaisa Haatanen. Suomen kieltä Helsingin yliopistossa opiskellut Haatanen on työskennellyt myös Akateemisessa kirjakaupassa.
Haatasella on aina ollut intohimoinen suhde kirjallisuuteen. ”Olin lukeva lapsi”, Haatanen kertoo. ”Äitini opetti minut lukemaan nelivuotiaana. Omien sanojensa mukaan hän ei viitsinyt lukea minulle ääneen. Näin hän pääsi helpommalla”, Haatanen hymyilee. Hän luki aluksi toki Viisikot ja muut lastenkirjat. ”Muistan tärkeänä kirjallisena hetkenä, kun isäni tuli vakavana ovelle ja sanoi, että nyt sinun on aika siirtyä dekkareihin. Olin varmasti reilusti alle kymmenvuotias.” Ensimmäinen dekkari oli Mika Waltarin Komissaario Palmun erehdys. Isä sanoi: ”Lue tämä. Viikon päästä se tulee televisiosta. Sen jälkeen olin myyty. Sitten olikin helppo jatkaa Sapo-sarjan alusta. Christie, Carr, Dickson, hyviä 1940-luvun dekkareita. Niitä luin sarjassa”. Haatanen ahmi kaikkea, hän luki 12-vuotiaana jopa Martta Salmela-Järvisen neliosaisen elämäkerran. Sitä kautta hän kiinnostui myös historiasta.
”Lukeminen on tärkein harrastukseni. Nykyään myös Englanti: maa, historia, kieli, kulttuuri, yhteiskunta, musiikki”, Haatanen kertoo. ”Tämä kiinnostus syveni vasta nelikymppisenä”, Haatanen kertoo.
Kirja-alalle Haatanen ajautui nuorena. Yliopistolle hän siirtyi suoraan koulunpenkiltä. Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen hän meni kesäduuniin Akateemiseen kirjakauppaan ja työskenteli siellä liki vuosikymmenen.
”Aika pian aloin ajatella, että haluaisin työskennellä kustantamossa, päästä mukaan tekemään hyvistä kirjoista vielä parempia.” Kirjakaupassa hän tutustui myös kustantajiin ja sai nähdä, kuinka koko kenttä toimi. Kun Schildts-kustantamo päätti 1997 laajentaa kustannustoimintaansa ruotsinkielisestä kirjallisuudesta myös suomenkieliseen, Haatanen pääsi perustamaan taloon tämän yksikön. ”Viisi vuotta tein työtä yksin, mutta osasto kasvoi lopulta nelihenkiseksi.” Viime vuoden Haatanen on ollut opintovapaalla.

Huhtikuun alussa Paasilinnan kustannuspäällikkönä aloittava Kaisa Haatanen aikoo vahvistaa kustantamon kaunokirjallista listaa. Myös Suomen historia, luonto ja lastenromaanit ovat lähellä Haatasen sydäntä. ”Tilaa on myös älykkäälle, terävälle, modernille naisten kirjoittamalle kirjallisuudelle – sekä kotimaiselle että käännetylle”, Haatanen pohtii.
Haatanen on paljasjalkainen helsinkiläinen. ”Tein kerran asunnonvälittäjän verkkosivuilla testin, jossa selvisi kuinka paljon olen muuttanut elämäni aikana. Tulos oli 3,4 kilometriä”, Haatanen naurahtaa. ”Synnyinkotini on 200 metrin päässä nykyisestä kodistani Etelä-Haagassa. Miellän itseni hyvin helsinkiläiseksi, vaikka eksyisin linjoille.”  Ennen Paasilinnalla aloittamistaan Haatanen lähtee kolmen viikon kiertomatkalle tietenkin Englantiin: pohjoisen järviseudulta Lontoon kautta etelän Cornwalliin.

Huhtikuun ensimmäinen päivä on paluu työarkeen: Kaisa Haatanen aloittaa Korkeavuorenkatu 35:ssä, Lars Sonckin piirtämässä kivitalossa Paasilinnan kustannuspäällikkönä.

Lisätietoja: jan.erola@paasilinna.fi / 040 5064612

« Takaisin