08.10.2013

Kollaanjoen sankaritarina päivitettynä

KollaanjoenTaistelut-Nevalainen1 KollaanjoenTaistelut-Nevalainen2Laatokan pohjoispuolella, Kollaanjoella Suistamon pitäjässä käytiin koko talvisodan ajan kiivaita taisteluita. Suomalaiset onnistuivat pitämään asemansa neuvostojoukkojen huimaa mies- ja materiaaliylivoimaa vastaan. Petri Nevalaisen Kollaanjoen taistelut (Paasilinna) päivittää myöhemmin talvisodan ihmeen symboliksi muodostuneen taistelun sankaritarinan.

Kollaanjoen itäp.lähetti taistelujen aikana.

 
Kenraalimajuri Hägglund kysyi luutnantti Aarne Juutilaiselta: ”Kestääkö Kollaa?”
Tähän Juutilainen oli vastannut: ”Kyllä kestää, ellei käsketä karkuun juoksemaan.”

 

Kollaanjoella kaatuneita ryssiTalvisodassa, Kollaanjoella Suistamon pitäjässä Laatokan Karjalassa käydyt taistelut alkoivat pian sodan alussa, 7. joulukuuta 1939 ja jatkuivat aina talvisodan loppuun asti.
”Pojat ovat tapelleet ensimmäisestä tappelupäivästä lähtien, ja minä olen näihin syntisiin täysin tyytyväinen”, luonnehti Kollaan suomalaistaistelijoita Aarne ”Marokon kauhu” Juutilainen haastattelussa, kolme viikkoa talvisodan alkamisen jälkeen. Lisänimensä Juutilainen oli saanut palveltuaan viisi vuotta Ranskan muukalaislegioonassa.

”Konekivääritulesta päätellen vihollinen keskitti päähyökkäyksensä kuudennen komppanian lohkolle. Olin rauhallinen,

sillä tiesin, että siellä Kollaanjoen sillankorvassa seisoi vartiopaikallaan Marokon Kauhu eikä ”päästäisi yli perhanaa”. Panssarintorjuntatykkimme tiuskivat äkäisesti ja kylvivät hävitystä ja kuolemaa vihollisten hyökkäysvaunujen joukkoon.
- Carl von Haartman,  II pataljoonan (II/JR 34) komentaja

Kollaanjoen itäp.venäl.hv.etenee kiivaasti ampuen.Kollaa kesti. Suomalaiset torjuivat toistuvasti suurella miesylivoimalla hyökänneet venäläiset. Suomen legendaarisin tarkka-ampuja Simo Häyhä taisteli myös Kollaan rintamalla. Nevalainen kertoo sankarillisen taistelun tarinan uusimman sotahistoriatutkimuksen valossa ja esittelee taistelun tunnetuimmat hahmot.

Kuvat: SA-Kuva

 

 

PetriNevalainenMvPetri Nevalainen (s. 1962) tietokirjailija ja toimittaja. Hän on kirjoittanut toistakymmentä tietoteosta, viimeisimpänä Marskin tiedustelija – Eversti Aladár Paasosen tarina.

 

Kollaanjoen taistelutLisätiedot ja kansikuva:
http://paasilinna.fi/kirjat/kollaanjoen-taistelut/

Marokon kauhun haastattelu YLE Areenassa:

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/aarne_juutilainen_marokon_kauhu_32315.html#media=32318

Haastattelu- ja lehdistökappalepyynnöt:
Kustannuspäällikkö Jan Erola / jan.erola@paasilinna.fi / 040 5064612

« Takaisin