03.10.2013

Kun Kekkosen valta vielä horjui – Suomen poliittinen johto syvähaastattelussa 1960

Erickson-Rautkallio6bNuori amerikkalainen tutkija Karen Erickson pääsi vuonna 1960 hämmästyttävän luottamukselliseen yhteyteen Suomen koko silloisen valtionjohdon kanssa, Kekkosesta Tanneriin, Hertta Kuusista Veikko Vennamoon, yhteensä 264 haastattelua. Historioitsija Hannu Rautkallio löysi Ericksonin ja hänen yli 50 vuotta piilossa säilyneet haastattelumateriaalinsa. Yhdessä he toimittivat yli 30 keskeisen vaikuttajan kautta teoksen Tehtävä Helsingissä – Suomen johto syvähaastattelussa 1960 (Paasilinna).

Palattuaan Yhdysvaltoihin Erickson väitteli sittemmin Harvardin yliopistossa, mutta hänen laaja ja yksityiskohtainen suomalaisen johtoeliitin haastatteluaineistonsa on jäänyt tähän päivään asti salaiseksi. CIA:n asiakirjoissa Erickson oli merkitty agentiksi koodinimellä AE/5 – hänen tietämättään.
Karen 1Viisikymmentä vuotta myöhemmin Rautkallio jäljitti arkistolöytöjensä avulla Ericksonin ja kokosi yhdessä tämän kanssa tutkimusmateriaalista ainutlaatuisen poikkileikkauksen suomalaisesta politiikasta yöpakkasten ja noottikriisin välissä. Luottamukselliset haastattelut vahvistavat, että Kekkosen uudelleenvalinta tasavallan presidentiksi oli vielä vuonna 1960 kaikkea muuta kuin varmaa.
Teoksessa ovat mukana Urho Kekkosen, Hertta Kuusisen, Ahti Karjalaisen, V.J. Sukselaisen, Johannes Virolaisen, Veikko Vennamon, Arvo Tuomisen, Väinö Tannerin ja parinkymmenen muun Suomen keskeisen vaikuttajan syvähaastattelut.

Lukunäytteitä:
Väinö Leskinen (Sdp):
”Hallitus ja presidentti – K-linja – ovat liian voimakkaita. Rahoituslaitokset ja työnantajat ovat myös liian voimakkaita. (…)Kommunismi on uskonto, joka pohjautuu uhrauksen ja kärsimyksen mielikuviin. (…)Ulkopolitiikalla ei tulisi hankkia perusteettomia sisäpoliittisia hyötyjä.”
[K.Erickson: Leskinen sanoi, että presidentti ei enää nauti kansalaisten luottamusta. Leskisen mielestä se oli sitäkin vaarallisempaa,kun presidentti ja K-linja olivat liian voimakkaita vallankäyttäjiä.]

A.F. Airo (kok):
”Me emme voi elää kuten ruotsalaiset elävät, mutta siihen suuntaan me olemme vähän menossa… (…) Kommunismi on nujerrettava sisäpolitiikassa! Suomessa on liikaa puolueita! Yksipuoluejärjestelmä on diktatuuri. Kaksipuoluejärjestelmä voisi olla Suomelle hyvä ratkaisu.”

Ahti Karjalainen (Maalaisliitto)
”Tanner esittäytyy pahimpana hahmona Suomen ulkopolitiikan alueella. Hän on jääräpäinen, jyrkkä ja hän on edelleen katkera vankeutensa johdosta. (…) Suomessa suosiota saa se, joka ”ryssittelee”. Ihmiset sanovat, että Neuvostoliitossa kaikki on huonosti, vaikka todellisuudessa olot siellä eivät ole lainkaan huonot. Sillä tavoin sosiaalidemokraatit pelaavat vaalipelejään. He nimenomaan hyväksikäyttävät ulkopolitiikkaa lyömäaseenaan sisäpolitiikassa, emme suinkaan me! Me taas kieltäydymme sellaisesta. Me [maalaisliittolaiset] haluamme ylläpitää hyviä suhteita Neuvostoliittoon ja taistella omalla maaperällämme kommunisteja vastaan.”
Tehtävä HelsingissäLisätietoja & kansikuva:
http://paasilinna.fi/kirjat/tehtava-helsingissa-suomen-johto-syvahaastattelussa-1960/
Kuvia Karen Ericksonista ja Hannu Rautkalliosta:
http://paasilinna.fi/ajankohtaista/tehtava-helsingissa-kuvia-karen-ericksonista-ja-hannu-rautkalliosta/
Haastattelu- ja lehdistökappalepyynnöt: (Huom! Karen Erickson Suomessa vielä 3.-4.10.)
Kustannuspäällikkö Jan Erola / jan.erola@paasilinna.fi / 040 5064612

« Takaisin