29.11.2013

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin perustajan talvisotateos ilmestyy vihdoin suomeksi

reg15165,1 reg15169Brittiläisen sotakirjeenvaihtaja John Langdon-Daviesin heti talvisodan jälkeen kirjoittama teos Invasion in Snow (Hyökkäys lumessa) ilmestyy vihdoin suomeksi ensi maaliskuussa.  Jokainen myyty teos kerää rahaa Suomen Planin toimintaan.

Talvisodan aikana yöllä jäiden yli Ruotsista Turkuun matkannut Langdon-Davies oli tottunut sotapropagandaan eikä aluksi uskonut suomalaisviranomaisten raportteihin sotatoimien laajuudesta. Tuntui mahdottomalta, että Neuvostoliitto olisi ryhtynyt yhtä brutaaleihin tekoihin, kuin Hitler ja Mussolini olivat jo tuolloin ehtineet. Pian Langdon-Daviesin epäily vaihtui syvään kunnioitukseen suomalaisia taistelijoita kohtaan.

Hyökkäys lumessa on tuoreeltaan talvisodan jälkeen julkaistu, erinomaisesti tuolloiseen Suomeen perehtyneen kirjeenvaihtajan kuvaus ja analyysi sotatoimista. Se on myös tarkka kuvaus silloisesta Suomesta. Kirja on erinomainen mekanisoituneen sodan kuvaus, josta teoksen englantilainen nimikin kertoo: The First Total War – Ensimmäinen totaalinen sota. Yhdysvalloissa teoksen nimi oli Invasion in Snow – Hyökkäys lumessa. Alkuteoksen tapaan suomennoksessa on rintamakuvia ja muun muassa puna-armeijan hiihto-oppaan piirroskuvituksia.

Vaikka tasavaltalaisten parissa Espanjan sisällissodasta raportoinut Langdon-Davies oli maailmankatsomuk¬seltaan vasemmistolainen, hän ei ollut kommunisti. Langdon-Davies kritisoikin voimakkaasti kotimaansa vasemmistoa, joka ei tukenut Neuvostoliiton hyökkäyksen kohteeksi joutunutta Suomea.

”Langdon-Davies reagoi voimakkaasti ympärillään näkemäänsä kärsimykseen. Lasten hätä Espanjan sisällissodassa sai hänet perustamaan Planin, joka sittemmin on kasvanut yhdeksi maailman suurimmaksi lasten oikeuksia ajavaksi järjestöksi”, Plan Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen kertoo.

Langdon-Davies kehitti kummitoiminnan yksin jääneiden lasten auttamiseksi. Lapsille oli tärkeää tietää, että maailmassa oli joku, joka välittää heistä. Kirjeenvaihto lasten kanssa teki auttamisesta henkilökohtaista ja tarjosi lapsille mahdollisuuden tuoda esiin omia ajatuksiaan.

“On upeaa, että isäni kirja julkaistaan suomeksi”, Debbie Langdon-Davies sanoo. ”Hän ihaili suuresti suomalaisia – heidän suurta rohkeutta ja suunnatonta luovuuttaan. Tämä talvisodasta kertova kirja on myös ylistyslaulu Suomen kansalle.”

Jokainen myyty teos kerää rahaa Plan Suomen toimintaan.

Sanottua:
”Eloisa, analyyttinen ja persoonallinen kuvaus eräältä aikansa arvostetuimmalta sotakirjeenvaihtajalta ja Plan Internationalin perustajalta.”
– Talvisota muiden silmin -teoksen on toimittanut historiantutkija Antero Holmila.

John Langdon-Davies (1897–1971) oli Etelä-Afrikassa syntynyt brittiläinen kirjailija ja journalisti. Hän toimi sotakirjeenvaihtajana Espanjan sisällissodassa ja Suomen talvisodassa. Langdon-Davies sai MBE -kunniamerkin palveluksistaan kotirintamalla toisen maailmansodan aikana. Hän kirjoitti lukuisia tietokirjoja sodasta, luonnontieteistä, historiasta ja Espanjasta, erityisesti Kataloniasta.

Kirjaan liittyvät tiedustelut: Jan Erola / jan.erola@paasilinna.fi

Plan on kehitysyhteistyöjärjestö, joka työskentelee kehitysmaiden lasten hyväksi. Planin työn pääasiallisia rahoittajia ovat yksityiset, kummitoiminnassa mukana olevat ihmiset, ulkoasiainministeriö sekä yritykset. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan perustettiin 1937, ja Suomessa toiminta alkoi 1998. Plan toimii yhteensä 69 maassa.

Lisätietoja: www.plan.fi

« Takaisin