04.03.2014

Lastenoikeusjärjestö Planin perustajan Hyökkäys lumessa on sotakirjeenvaihtajan terävä aikalaiskuvaus talvisodasta

reg15165,1Legendaarisen sotakirjeenvaihtajan John Langdon-Daviesin vuonna 1940 englanniksi julkaistu Finland – The First Total War / Invasion in Snow (suom. Hyökkäys lumessa, Paasilinna) on nyt vihdoin suomennettu. Langdon-Davies perusti aikoinaan lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin nähtyään rintamakirjeenvaihtajana sotaorpojen kohtaloita Espanjan sisällissodassa. Kirjailijan tytär Debbie Langdon-Davies saapui Suomeen juhlistamaan isänsä kirjan suomennoksen julkistusta.

Talvisodan aikana yöllä jäiden yli Ruotsista Turkuun matkannut brittiläinen John Langdon-Davies oli tottunut sotapropagandaan eikä aluksi uskonut suomalaisviranomaisten raportteihin sotatoimien laajuudesta. Tuntui mahdottomalta, että Neuvostoliitto olisi ryhtynyt yhtä brutaaleihin tekoihin, kuin Hitler ja Mussolini olivat jo tuolloin ehtineet. Pian Langdon-Daviesin epäily vaihtui syvään kunnioitukseen suomalaisia sissitaistelijoita kohtaan.

reg15171”Valkean nahkaturkin lisäksi suomalaisilla partioilla oli yleensä Ku Klux Klanin tapainen viitta ja huppu. Venäläisten varustus oli tyystin toisenlainen. Suurin osa heistä saapui Suomeen kaikista eurooppalaisista armeijoista tutuissa khakinvärisissä asepuvuissaan. Näin venäläiset tuomitsivat itsensä yhtä varmaan sukupuuttoon kuin napaketutkin, ellei jälkimmäisille olisi kehittynyt valkeaa talviturkkia”, John Langdon-Davies kuvaa teoksessaan Raatteen tien taisteluja.

Debbie Langdon-Davies (Photo: Mikko Toivonen)Hyökkäys lumessa on tuoreeltaan talvisodan jälkeen julkaistu, erinomaisesti tuolloiseen Suomeen perehtyneen kirjeenvaihtajan kuvaus ja analyysi sotatoimista. Se on myös tarkka kuvaus silloisesta Suomesta. ”Isäni Suomessa oppimat vastarintataktiikat johtivat hänet Ison-Britannian hallituksen neuvonantajaksi vapaaehtoisille puolustusjoukoille, jotka perustettiin Ison-Britannian kotisaarten vastarintaliikkeeksi puolustamaan maata maihinnousun varalta toisessa maailmansodassa”, kirjailijan tytär Debbie Langdon-Davies kirjoittaa kirjan esipuheessa.

”John Langdon-Daviesin lyhyt mutta kiivas vierailu Suomeen maan taistellessa teki häneen perustavanlaatuisen tunnevaikutuksen. Tämä kirja on kunnianosoitus Suomen kansalle ja sen luonteelle.”

Jokaisesta myydystä teoksesta menee lahjoitus kirjailija Langdon-Daviesin perustaman lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin toimintaan.
”Eloisa, analyyttinen ja persoonallinen kuvaus eräältä aikansa arvostetuimmalta sotakirjeenvaihtajalta ja Plan Internationalin perustajalta.”
– Talvisota muiden silmin –teoksen toimittanut historiantutkija Antero Holmila

John Langdon-Davies_Hyökkäys lumessa_PAINOON-1Lisätietoja & Debbie Langdon Daviesin kuva:

http://paasilinna.fi/kirjat/hyokkays-lumessa-brittikirjeenvaihtajan-talvisota/

John Langdon-Daviesin esittely & kuva:

http://paasilinna.fi/kirjailijat/john-langdon-davies/

Debbie Langdon-Daviesin haastattelupyynnöt ja lehdistökappaleet: jan.erola@paasilinna.fi / 040 5064612

« Takaisin