19.10.2010

Mitä jokaisen viihdeuralle aikovan pitäisi tietää?

Teoksessa Sen piti olla normikeikka artistit kertovat tarinoita takahuoneista

Normikeikka on viihdyttäjän työtilaisuus, jossa kaikki menee suunnitelmien mukaan ja ilman minkäänlaisia kommelluksia. Teos Sen piti olla normikeikka kertoo keikoista, joiden oli määrä olla normikeikkoja, mutta joista tulikin syystä tai toisesta jotain aivan muuta. Teos on kokoelma hauskoja, absurdeja, tragikoomisia, puhtaan traagisia tai muuten unohtumattomia keikkakokemuksia viihdyttämisen ammattilaisilta. Kirjan ovat toimittaneet toimittaja Olavi Rytkönen ja taiteilijat Mikko Sovijärvi ja Joni Nikkola.

Suomalaiset elävät valtaosan ajastaan pimeässä ja kylmässä, joten viihteelle on aina tilausta. Aina viihdyttämisestä eivät ole huolehtimassa listaykköset tai menestyneimmät artistit. Useimmiten tilaisuuksien ohjelmasta vastaavat ahkerat työmyyrät, jotka pakkaavat varusteensa keikkaa varten ja ajavat satoja kilometrejä täysin epätietoisina millaiselle yleisölle ja millaisissa tiloissa esiintyminen tapahtuu. Sen piti olla normikeikka on paitsi herkullinen tarinakokoelma myös kunnianosoitus monipuoliselle viihdyttäjien joukolle, joka tienaa elantonsa hieman kauempana salamavalojen loisteesta, joskus hyvinkin kyseenalaisissa olosuhteissa.

Kirjaa voi myös lukea alaa ja sen pahimpia sudenkuoppia valottavana opaskirjana viihdeuralle aikovalle. Teos kertoo alasta enemmän kuin mikään oppikirja.

Kirjan sata tarinaa on jaoteltu kymmeneen eri aihepiiriin. Osa tarinoista on kerrottu omalla nimellä, osa salanimellä. Monet tapahtumasarjat eivät kestä oikeiden nimien käyttämistä sen enempää tapahtumapaikasta kuin asianosaisistakaan. Kaikki teoksen tapahtumat ovat tositarinoita – mitä tapahtui, ei niinkään kenelle tapahtui ja missä pitäjässä.

Tragikoomisiin kommelluksiin ei läheskään aina tarvita edes viinaa, vaikka usein sillä on osuutensa tapahtumien kulkuun. Pelkkä väärinkäsitysten suma ja kosolti epäonnea kyllä riittävät nekin viemään keikan todella kauas normikeikasta.

Keikkatarinoita ovat kertoneet Erkki Räsänen, Jouni Raitio, Sami Garam, Seppo Pennanen, Aapeli Rummukainen, Vesa Toivanen, Mr Pulp (Markus Pulkkinen), Juuso Happonen, Juhani Forsman ja monet muut esiintymisen ammattilaiset. Teoksen kuvituksesta vastaa Tomi Riionheimo (alias Pekka Jokinen Eläkeläisistä).

Lisätietoja:
Petteri Paasilinna
toimitusjohtaja
040 418 5409 | petteri@paasilinna.fi

 

Syksyllä 2009 perustettu Kustannusosakeyhtiö Paasilinna on kustannusalan uusi haastaja, joka julkaisee hyvin valikoitua kauno- ja tietokirjallisuutta. www.paasilinna.fi

« Takaisin