13.11.2012

Odotetuin rock-elämäkerta vuosiin: Dave Grohlin elämä ja teot

Kymmenen vuoden aikana Nirvanan ja Foo Fightersin Dave Grohlia lukusia kertoja haastatelleen rock-toimittaja Paul Brannigan kirjoittama, odotettu This is a Call: Dave Grohlin elämä ja teot  on ilmestynyt suomeksi. Ylistäviä arvioita saanut teos kuvaa innostavasti ja rehellisesti Grohlin uran Washingtonin punk-piireistä rock-maailman huipulle.

Dave Grohl (s. 1969) aloitti muusikonuransa punk-yhtye Screamin itseoppineena rumpalina jo 16-vuotiaana. Myöhemmin hän tuli tunnetuksi Nirvanan rumpalina ja Foo Fightersin kitaristina, laulajana sekä keulahahmona. Vuonna 1994 Nirvana hajosi Kurt Cobainin itsemurhan jälkeen, ja Grohl perusti sooloprojektina alkaneen Foo Fightersin. This is a Call on Paul Branniganin kirjoittama perusteellinen ja intensiivinen elämäkerta Dave Grohlista. This is a Call on myös Foo Fightersin debyyttialbumin ensimmäinen single vuodelta 1995. Kirja syntyi kymmenen vuoden aikana tehdyistä haastatteluista Dave Grohlin ja läheisten muusikoiden kanssa. Paitsi Nirvanan ja Foo Fightersin, kirja käy läpi myös Queens of the Stone Agen ja Them Crooked Vultureksen vaiheita.

 

Dave Grohl kertoo elämäkerrassaan avoimesti Kurt Cobainista ja  väitteistä, jotka lähes hajottivat Nirvanan. Hän kuvaa kaunaa, joka uhkasi tuhota Foo Fightersin maailmanlaajuisen menestyksen ja synkistä ajoista, jotka melkein saivat hänet lopettamaan musiikinteon.

Kirja paljastaa, miksi Grohl jätti Nirvanan vuonna 1993 sekä syyt hänen palaamiselleen.  Grohl oli hyvin tietoinen siitä, että Nirvana oli loppujenlopuksi Kurtin ja Kristin yhtye. Pitkäaikaisina ystävinä heillä oli side, joka ylitti musiikin, Brannigan kertoo.
Foo Fighters / This is a Call: http://www.youtube.com/watch?v=pYb5WQAiOqc

Paul Brannigan: This is a Call: Dave Grohlin elämä ja teot (Paasilinna)
Suomennos: Mape Ollila
ISBN: 978-952-5856-62-0
Lisätietoja: paasilinna.fi/kirjat/this-is-a-call-dave-grohlin-elama-ja-teot


Paul Brannigan toimi Kerrang! –lehden päätoimittajana sen menestyksekkäimpinä vuosina 2005-2009. Lontoossa elävä Brannigan on kirjoittanut Grohlista myös Mojoon ja Q –magazineen. Hän arvostettu hahmo Washington DC:n punk-piireissä, jossa myös Dave Grohl aloitti muusikonuransa.


Sanottua:
“Odotetuin rock-elämäkerta sitten Slashin omaelämäkirjan vuonna 2007.” -Trash Hits

“Erinomainen elämäkerta.” – Washington Post

“On kiehtovaa, kuinka taiturimaisesti Brannigan yhdistelee niin monia eri historian palasia. Luettuaan This Is a Callin tietää varmasti enemmän siitä, kuinka amerikkalainen hardcore yhdistyi seattlelaiseen grungeen ja kuinka rock loi nahkansa 1990-luvulla. Se tekee kirjasta niin keskeisen tärkeän.” - Record Collector

“Runsas teos popmusiikin lähihistoriasta, joka kulkee punkista hardcoren ja grungen kautta indie-bändeihin. Aikakauteen perehtyvillä on tässä paljon mihin uppoutua.” - New York Times Book Review

 

“Brannigan… on onnistunut haastattelemaan ällistyttävän monia Grohlin kanssa työskennelleitä. …Brannigan tutkii Grohlin varhaisia punk-vaikutteita ja Nirvanan tähdenlentomaista nousua tarkkaan, tehden pelottavia havaintoja musiikkiteollisuudesta… Tarina Grohlin tiestä Nirvanan jälkeiseen menestykseen on innostava ja rehellinen.” - Sydney Morning Herald

Arvostelukappaleet & Paul Branniganin haastattelupyynnöt:

Kustannuspäällikkö Jan Erola / 040 506 4612 / jan.erola@paasilinna.fi

 

Kustannusosakeyhtiö Paasilinna • Korkeavuorenkatu 35, 1.krs, 00130 Helsinki • www.paasilinna.fi

« Takaisin