04.02.2014

Olympialadulle pudonneet tekohampaat ja muita hauskoja kisatarinoita

Lasse Erola & Olympialaisten outoja tapauksiaOlympialaisten-outoja-sattumuksiaJos ruotsalaisia ja norjalaisia olisi kuunneltu, talviolympialaisia ei ehkä olisi alettu järjestää koskaan. Kalle Jalkaselta putosi tekohampaat suusta Garmisch-Partenkirchenin talviolympialaisissa vuonna 1936. Hän palasi noutamaan ne, tuli ohitetuksi, mutta kiri jälleen voittoon. Lasse Erola on koonnut talvi- ja kesäolympialaisten hämmentävimmät ja hauskimmat hetket teokseensa Olympialaisten outoja tapauksia (Paasilinna).

Miksi Hemmo Silvennoinen joutui joukkuetovereittensa pahoinpitelemäksi kisoja edeltävänä iltana Cortinassa 1956 ja menetti mielestään varman mäkihyppykullan? Miksi amerikkalainen Carl Lewis hautasi 100 metrin kultamitalinsa maahan? Kuka muu suomalaisjuoksija kuin Lasse Virén on kaaduttuaan voittanut olympiakultaa? Entä miksi Cassius Clay heitti kultamitalinsa Ohio-jokeen?

Norja hallitsi 4 x 10 kilometrin viestinhiihdon alkuosuuksia Garmisch-Partenkirchenin talviolympialaisissa vuonna 1936. Suomen joukkueen ankkuri Kalle Jalkanen kuitenkin kuroi yli minuutin etumatkan kiinni. Raskaan nousun jälkeen alkoi palauttava lasku. Jalkanen sylkäisi ladun varteen – ja samalla lensivät tekohampaat hänen suustaan. Hän palasi sylkypaikalle, löysin kalliit hampaansa ja ampaisi jälleen karkumatkalle päässeen norjalaisen perään. Ennen maalialuetta Jalkanen ohitti norjalaisen ja toi Suomelle ainoan kultamitalin. Neuvostoliitto sai kutsun, mutta se ei lähettänyt urheilijoita St. Moritzin talvikisoihin 1948. Sen sijaan se lähetti paikalle kymmenen tarkkailijaa. Heidän tehtävänään oli arvioida, kuinka hyvin neuvostoliittolaiset urheilijat olisivat menestyneet, jos he olisivat osallistuneet.

Olympialaisten talvi- ja kesäkisojen historia on täynnä uskomattomia sattumuksia. Ihailtujen urheilusaavutusten takaa löytyy usein erikoisia, dramaattisia, jopa uskomattomia tarinoita.

Tämän kirja on myös runsaasti talvikisatarinoita sisältävä, täysin uudistettu laitos yksin kesäkisoihin keskittyneestä Lasse Erolan teoksesta Omituiset olympialaiset – kesäkisojen erikoisia sattumuksia.

”Ne on huonot kisat, missä ei selostajia haukuta.”- Pekka Tiilikainen

Lasse-Erola1bLasse Erola (s. 1946) on pitkän linjan sanomalehtitoimittaja ja tietokirjailija. Hän on kirjoittanut lukuisia kiitettyjä elämäkertoja muun muassa Tapio Rautavaarasta, Olavi Virrasta, Keke Rosbergista ja Juha Kankkusesta. Muita hänen tietoteoksia on muun muassa Omituiset olympialaiset – Kesäkisojen erikoisia sattumuksia ja Rakkauden sävel – Iskelmän kulta-ajan naistähdet.

Lisätietoja & kansikuva: http://paasilinna.fi/kirjat/olympialaisten-outoja-tapauksia/
Kirjailijakuva: http://paasilinna.fi/kirjailijat/lasse-erola/
Haastattelu- ja lehdistökappalepyynnöt: Jan Erola / 0405064612 / jan.erola@paasilinna.fi

« Takaisin