08.05.2013

Onko Marsissa sittenkin elämää?

MarsKosminen lähinaapurimme on aina kiehtonut ihmismieltä. Punainen planeetta on monissa kulttuureissa ollut sodanjumalan symboli, mutta nyt se on valloitettu: ihmiskunta on asuttanut sen roboteillaan. Markus Hotakaisen runsaasti kuvitettu uutuusteos Mars päivittää tietomme naapuriplaneetasta populaaristi ja oivaltavasti.

Vielä sata vuotta sitten monet pitivät Marsia avaruuden muukalaisten asuttamana. Pieniä vihreitä miehiä ei ole löytynyt, mutta Marsissa voi silti olla elämää. Siellä on ollut vettä – jokia, järviä, kenties meriäkin – ja sen ilmasto on ollut lämpimämpi, mutta siitä on aikaa miljardeja vuosia.

Venus oli vielä 1800-luvun puolessa välissä se kiehtovin naapuriplaneettamme, kunnes Marsista löydettiin vuonna 1877 kanavaverkosto. Käännösvirheestä vauhtia saanut havaintoharha aiheutti Mars-buumin myös populaarikulttuurissa. Tieteiskirjallisuuden isänä pidetty Herbert George Wells kirjoitti 1898 ilmestyneen The War of the Worlds (Maailmojen sota) ja Edgar Rice Burroughs Mars-sarjansa 1910-luvulta lähtien. Ensimmäinen Mars-elokuva oli Thomas Alva Edisonin vuonna 1910 tuottama neliminuuttinen lyhytelokuva A Trip to Mars (Matka Marsiin).

Hotakaisen teos käy läpi ihmisen Mars-tiedon kasvun Babylonian ajoista aina uusimpien Mars-luotainten matkoihin asti. Teoksessa on runsaasti tuoretta NASA:n kuvamateriaalia. Mukana on myös havainnekuva Olympus Mons –vuoresta, joka on Aurinkokunnan suurin: se on 27 kilometriä korkea ja sen pinta-ala on yli 80 prosenttia Suomen maa-alasta.

Monet vanhat arvoitukset ovat edelleen vailla vastauksia. Kuinka pitkään Marsissa oli lämmintä? Mihin Marsin vesi katosi? Miksi Marsin ilmasto muuttui? Milloin ihminen matkaa Marsiin? Ja miksi Mars on edelleen populaarikulttuurin suosikkiplaneetta?
Markus HotakainenMarkus Hotakainen (s.1963) on suomalainen tietokirjailija ja tiedetoimittaja.  Hän on kirjoittanut yli kymmenen lähinnä tähtitiedettä ja avaruustutkimusta käsittelevää tietokirjaa.  Tietopöllö-palkinnon Markus Hotakainen sai vuonna 2009. Hänelle on myönnetty myös Lauri Jäntin säätiön tietokirjapalkinto ja Valtion tiedonjulkistamispalkinto.  Hotakaisen aiempi Mars-kirja on julkaistu sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. Hän on suomentanut yli kaksikymmentä kirjaa.

 


Lisätietoja & kansikuva:
http://paasilinna.fi/kirjat/mars/

Haastattelu- ja lehdistökappalepyynnöt:
Kustannuspäällikkö Jan Erola / jan.erola@paasilinna.fi / 0405604612

« Takaisin