21.05.2013

Pihalinnuilla hyttyset kuriin

Juha LaaksonenHaluatko pihapiiriisi lisää lintuvieraita? Miten eri lintujen pöntöt tehdään? Mitä pöntöissä tapahtuu? Luontokirjailija Juha Laaksosen kiehtovasti kuvaamien kololintulajien elämää tarkkaillessa ei kotibongarin aika tule pitkäksi. Pihapiirin linnut harventavat myös hyttysparvia. Laaksosen Pihan linnut ja pöntöt on ensimmäinen kattava Suomessa julkaistu teos linnunpöntöistä ja niiden asukkaista.

Suomessa pesii nelisenkymmentä lintulajia koloissa, onkaloissa, maakuopissa tai linnunpöntöissä. Moni tuttu laji, talitiainen, kottarainen tai kirjosieppo, hakeutuu mielellään pihapiiriin asetettuihin linnunpönttöihin. Jokunen hieman vaativampikin laji, kuten töyhtötiainen tai varpuspöllö, ottaa pöntön asumukseksi, kunhan se sisustuksineen on mieluisa ja oikeassa paikassa. Toisaalta, jos jättää oksanhankaan pelkän laudan, voi siinä yllättäen pesiä pian laulurastas.

Palkittu luontotoimittaja ja -kirjailija Juha Laaksonen on koonnut ainulaatuiseen Pihan linnut ja pöntöt -teokseensa tietoja lukuisista lähteistä ja haastatellut useita alan harrastajia ja ammattilaisia. Laaksosen mentorina toimi kotkalainen 1500 linnunpöntön ”toimitusjohtaja ja huoltopäällikkö” Urpo Koponen. ”Ammattimaiset pöntöttäjät tietävät miten pönttöjä tehdään: millaiset lentoaukot, sisämitat ja materiaalit ovat parhaita, mihin ja miten pöntöt on syytä ripustaa”, Laaksonen kiittää.

Juha Laaksonen kuvaa, mistä materiaaleista eri linnut tekevät pesänsä ja kauanko pesän rakentaminen kestää. Laaksonen kertoo myös, montako munaa naaraat munivat, minkä kokoisia ja värisiä ne ovat – kuten myös, hautooko koiras ja kuinka kauan hautominen kestää,. Millaista elämä linnunpöntöissä ylipäätään on?

Monet melko yllättävätkin lajit, kuten kivitasku ja punarinta, saattavat käyttää ihmisen tarjoamaa koloa. Mutta innostuvatko pikkutikka, palokärki tai vaikkapa harmaapäätikka linnunpöntöstä? Innokkaan kotipihan pöntöttäjän unelma lienee saada juuri vaikeita vieraita pysymään nurkilla.

Vaikka kirjassa annetaan parhaat vinkit pöntönrakentamiseen, ei lukijan kannata ottaa turhia paineita siitä, onko pönttö esteettisesti täydellinen ja juuri ohjeiden mukaisesti rakennettu – tai jääkö se joskus puhdistamatta. ”Toivon, että lukijat innostuvat rakentelemaan pesäpönttöjä linnuille koko perheen voimin. Pönttöily ei ole äijäilyä, vaan koko perheen yhteinen harrastus”, Laaksonen toteaa.
Juha Laaksonen (s. 1966) on luontotoimittaja ja -kirjailija. Hän on tehnyt kahden vuosikymmenen ajan luontoaiheisia radio-ohjelmia ja toimii Radio Suomen Luontoillan lintuasiantuntijana. Laaksonen on kirjoittanut ja valokuvannut useita Suomen luonnosta kertovia kirjoja. Kevät lintusaarella valittiin Vuoden luontokirjaksi vuonna 2004.

 

Pihan linnut ja pöntötHaastattelu- ja lehdistökappalepyynnöt: jan.erola@paasilinna.fi / 040 5064612

Juha Laaksonen:  Pihan linnut ja pöntöt (ISBN 978-952-5856-80-4)
Kansikuva ja lisätiedot: paasilinna.fi/kirjat/pihan-linnut-ja-pontot

Kannen suunnittelu ja kuvitus: Lasse Rantanen

« Takaisin