15.11.2013

Pihan linnut ja pöntöt WWF:n Vuoden luontokirjan finalistiksi

20130522-PihanPöntöt-dJuha Laaksosen Pihan linnut ja pöntöt (Paasilinna) on valittu finalistiksi WWF Suomen Vuoden luontokirja 2013 –kilpailussa. Tänä vuonna finalisteista voittajateoksen valitsee runoilija, tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. WWF on valinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978.

Haluatko pihapiiriisi lisää lintuvieraita? Miten eri lintujen pöntöt tehdään? Mitä pöntöissä tapahtuu? Luontokirjailija Juha Laaksosen kiehtovasti kuvaamien kololintulajien elämää tarkkaillessa ei kotibongarin aika tule pitkäksi. Pihapiirin linnut harventavat myös hyttysparvia. Vuoden luontokirja -kisan finaalin valittu Laaksosen Pihan linnut ja pöntöt on ensimmäinen kattava Suomessa julkaistu teos linnunpöntöistä ja niiden asukkaista. Suomessa pesii nelisenkymmentä lintulajia koloissa, onkaloissa, maakuopissa tai linnunpöntöissä.

Ponttokirja_valmis.p62.pdf.r72 Ponttokirja_valmis.p96.pdf.r72 Ponttokirja_valmis.p177.pdf.r72Palkittu luontotoimittaja ja -kirjailija Juha Laaksonen on koonnut ainulaatuiseen Pihan linnut ja pöntöt -teokseensa tietoja lukuisista lähteistä ja haastatellut useita alan harrastajia ja ammattilaisia. Laaksosen mentorina toimi kotkalainen 1500 linnunpöntön ”toimitusjohtaja ja huoltopäällikkö” Urpo Koponen. ”Ammattimaiset pöntöttäjät tietävät miten pönttöjä tehdään: millaiset lentoaukot, sisämitat ja materiaalit ovat parhaita, mihin ja miten pöntöt on syytä ripustaa”, Laaksonen kiittää.

Kolme Vuoden luontokirja 2013 -kilpailun finalistit:
Susi | Maahenki Oy
Pihan linnut ja pöntöt – eloa pihapiiriin | Kustannusosakeyhtiö Paasilinna
Sarvia muttei hampaita | Docendo Oy

Viime vuoden voittajaksi valittiin Antti Leinosen kirjoittama teos Ahman kintereillä. Kilpailuun osallistuu tänä vuonna kaiken kaikkiaan 23 teosta. Kilpailun esiraatiin kuuluivat WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen. Lopullisen valinnan suorittaa runoilija, tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. Voittaja julkistetaan 4.12.2013.
Pihan linnut ja pöntöt-teoksesta sanottua:

”Käytännön linnustonsuojelutyötä mahdollistava linnunpönttöjen opaskirja. ” -WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder
”Kirja vastaan moniin mielenkiintoisiin kysymyksiin, jotka heräävät lintujen pesintää seuratessa.” -Kirkko ja kaupunki
”Pilaavatko hyttyset ihanan harmoniset illat mökkiterassilla? Kutsu avuksi eläimet. (…) Vaarana hommassa on, että se lähtee lapasesta ja hyttysenkarkoittajasta tulee vahingossa ’ammattimainen pöntöttäjä’.” -Me Naiset
”Houkuttele pihapiiriin lintuvieraita rakentamalla niille oikeaoppisia asumuksia.” -Kotivinkki

Juha Laaksonen (s. 1966) on yli kymmenen luontoteosta kirjoittanut ja toimittanut tietokirjailija ja toimittaja. Laaksonen on vuodesta 1991 tehnyt suosittuja luonto-ohjelmia Radio Suomelle.
Hän on myös luontokuvaaja ja intohimoinen ornitologi. Koulutukseltaan Laaksonen on maantieteilijä, filosofian maisteri. Juha Laaksonen sai WWF:n Vuoden 2004 Luontokirja -palkinnon teoksestaan Kevät lintusaarella.

Lisätietoja:
Juha Laaksonen: Pihan linnut ja pöntöt

http://paasilinna.fi/kirjat/pihan-linnut-ja-pontot/

Lehdistökappaleet ja kirjailijan haastattelupyynnöt:
Kustannuspäällikkö Jan Erola / 040 5064612 / jan.erola@paasilinna.fi

WWF Suomi
Joonas Asukas, joonas.asukas@wwf.fi, (09) 774 01040

WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailu järjestetään tänä vuonna jo 36. kerran. Kilpailun valintakriteereinä on muun muassa, kuinka teos tukee luonnon- ja ympäristönsuojelun sanomaa, soveltuvuus ”tavalliselle lukijalle” sekä teoksen ulkoasu. Teoksen tulee olla suomalaiskustanne, mutta kirjan ei tarvitse käsitellä suomalaista luontoa, vaan myös ulkomaisista kohteista kertova teos voi tulla valituksi.

« Takaisin