16.01.2014

Raevaaran Laukaisu kuvaa päivää, jolloin elämä suistuu kohti perhesurmaa

Raevaara-Tiina2Palkitun Tiina Raevaaran uutuusromaani Laukaisu (Paasilinna) on tiukasti otteessaan pitävä kuvaus päivästä, jolloin elämä suistuu radaltaan. Raevaaran kirja auttaa ymmärtämään, miten tavallisten ihmisten elämä voi päättyä perhesurmaan.

Perhesurma on rikoksista ehkäpä vaikeimmin ymmärrettävä teko. Miksi kukaan haluaisi tuhota läheisiään, saati omia lapsiaan? Silti joku tekee niin, Suomessakin, vaikka onneksi melko harvoin. Tiina Raevaara tutkii romaanissaan ilmiötä kaunokirjallisuuden keinoin.

Romaanikerronta vie samaan aikaan lähelle kohdettaan, mutta auttaa myös etäännyttämisessä – onhan tarinassa kuitenkin kyse vain tarinasta, ei oikeasta, pakahduttavasta uutisesta. Laukaisun kertoja onkin sivullinen henkilö.

Tiina Raevaara_Laukaisu”Aihe on vaivannut minua kauan”, jo teininä aiheesta kiinnostunut Raevaara kertoo. ”Mietin, kuinka pienistä asioista ihmisen sortumisessa oikeastaan onkaan kyse. Olin pitkään sitä mieltä, etten voi enkä halua kirjoittaa noin raskaasta aiheesta. Lopulta tarina kuitenkin suorastaan vyöryi päälleni, ja kirjoitin kirjan ensimmäisen version kahdessa viikossa.” Raevaara on lukenut aiheesta paljon ja kirjoittanut aiemmin aiheesta tiedeblogiinsa Suomen Kuvalehden sivustolla.


Tiina Raevaara
(s. 1979) on Runeberg-palkinnon voittanut kirjailija. Vuonna 2011 palkittu En tunne sinua vierellä on novellikokoelma. Raevaara voitti Martti Joenpolven novellikilpailun vuonna 2006. Hänen esikoisromaaninsa Eräänä päivänä tyhjä taivas ilmestyi vuonna 2008. Hän on myös kirjoittanut tietoteoksen Koiraksi ihmiselle sekä romaanin Hukkajoki. Raevaara on koulutukseltaan filosofian tohtori, pääaineenaan perinnöllisyystiede. Nykyään hän työskentelee päätoimisena kirjailijana.

 

Lehdistökappale- ja haastattelupyynnöt: Jan Erola / 040 5064612 / jan.erola@paasilinna.fi
Kansikuva & lisätiedot: paasilinna.fi/kirjat/laukaisu/
Kuvat tekijästä: paasilinna.fi/kirjailijat/tiina-raevaara-2/

« Takaisin