15.11.2013

Rakenna eduskuntatalo tai Raaseporin linna piparkakusta

Piparkakkutalot_EDUSKUNTA-JetsonenEntäpä jos kotonasi olisi syötävän upea, itse tehty pienoismalli Taj Mahalista ja Hämeenlinnasta? Tai eduskuntatalosta ja Raaseporin linnasta? Jari ja Sirkkaliisa Jetsosen usealla uudella herkkutalolla täydennetty laitos menestyskirjasta Arkkitehtien piparkakkutalot (Paasilinna) neuvoo tarkkaan, miten se onnistuu.

Piparkakkutalot_TAJMAHAL-JetsonenMiksi tyytyä mummonmökin malliseen piparkakkuun, kun pienellä lisävaivalla voi luoda kotiinsa vaikkapa Viljo Revellin suunnitteleman Toronton kaupungintalon, Empire State Buildingin, Mäntyniemen taikka Hvitträskin piparkakkuisen pienoismallin? Museoviraston yliarkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen ja hänen puolisonsa, kuvaaja Jari Jetsonen ovat nyt päivittäneet vuonna 2007 ilmestyneen menestysteoksensa Arkkitehtien piparkakkutalot ja ottaneet mukaan muun muassa eduskuntatalon ja Raaseporin linnan. Piparkakkutalot_RAASEPORI-JetsonenTeoksessa on mukana lukuisten tunnettujen suomalaisten ja ulkomaisten arkkitehtien tätä kirjaa varten suunnittelemia piparkakkutalo-ohjeita.

”Tämän kirjan tekeminen on ollut meille kuin Grimmin sadun Hannun ja Kertun yllätyksellinen seikkailu piparkakkutalojen kiehtovaan maailmaan”, Jetsoset kertovat.

Piparkakkutalot_EMPIRESTATEBUILDING-JetsonenTeoksessa on paitsi upeat kuvat valmiista piparkakkutaloista, myös tekokaavat ja -ohjeet, joilla kotileipurit pääsevät vastaaviin tuloksiin. Taikinaa käsittelemällä voi yhdistää kuvanveistäjän kykyjä ja taiteellisesti värejä, makuja ja muotoja. Esimerkiksi lieriömäiset rakennukset syntyvät siten, että sopivankokoisen, uuninkestävän purkin ympärille kierretään kerros leivinpaperia, sitten taikinalevy ja päälle taas leivinpaperi. Koko paketti on parasta sitoa vielä langalla, että se pysyy koossa. Paistaminen leivinpaperin alla kestää hieman pitempään kuin levynä pellillä.
Esimerkiksi eduskuntatalossa tärkeät pylväät voi tehdä tangoiksi tai sitten pyörittää taikinapötköä niin kuin pullataikinaa ja paloitella pellille.

Eduskunta-piparitalot-Paasilinna-JetsonenTiistaista 19. marraskuuta lähtien ohikulkijat voivat ihailla eduskuntatalon piparkakkuversiota Kustannusosakeyhtiö Paasilinnan katutason ikkunassa, osoitteessa Korkeavuorenkatu 35, Helsinki, paloasemaa vastapäätä. (Eduskuntatalon toteutus: Eeva ja Liisa Jäntti)

ArkkitehtienPiparkakkutalotLisätietoja ja lehdistökuvia:

http://paasilinna.fi/kirjat/arkkitehtien-piparkakkutalot-uudistettu-laitos/

Arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt:
Kustannuspäällikkö Jan Erola / jan.erola@paasilinna.fi / 040 5064612

« Takaisin