29.11.2012

Ravintola Savoyn 75-vuotisjuhlakirjasta upea kuvateos – mukana Marskin vorschmackin ja kuhan reseptit

Suomalaisen muotoilun ja korkeatasoisen ruoan jo 75 vuotta sitten yhdistäneen ravintola Savoyn juhlistamiseksi on julkaistu keittiömestari Kari Aihisen ja kuvaaja Sami Revon teos . Upeasti kuvitetussa teoksessa kymmeniä reseptejä, joukossa Mannerheimille suunniteltujen vorscmackin ja kuhan reseptit.

Suomalaisen muotoilun ja korkeatasoisen ruoan yhdistäminen oli alun perin A. Ahlströmin toimitusjohtajan vaimon Maire Gullichsenin idea. Rohkea nainen näki jo varhain Alvar Aallon töissä arkkitehdin lahjakkuuden ja pyysi ystäväänsä suunnittelemaan A. Ahlströmin uuden pääkonttorin ylimpään kerrokseen sijoitettavan ravintolan interiöörin. Kaksi vuotta ennen Savoyn avaamista Maire Gullichsen perusti Alvar ja Aino Aallon kanssa Artekin.

Savoyn 75-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistun teoksen Savoy – matkalla huipulle avulla pääsee maistelemaan Savoyn miljöötä, filosofiaa ja ennen kaikkea ruokia. Savoyn tiimi keittiömestari Kari Aihisen johdolla on loihtinut kymmeniä herkullisia ruoka-ohjeita omatekoisesta leivästä aina ravintolan katolta saatavaan hunajaan. Teoksen upeat kuvat ovat Sami Revon taidonnäytteitä.

Teoksen lukuisten reseptien joukossa on vorschmack, Savoyn pyhin annos. Legendan mukaan Mannerheim esitteli Puolasta tuomansa reseptin ensin Kämpin keittiömestarille, joka kieltäytyi ottamasta erikoisen, karitsan ja sillin yhdistävän annoksen listalleen. Marsalkka ei lannistunut kiellosta, vaan käveli Esplanadin puiston yli Savoyhin ja ojensi reseptin ravintolan keittiömestarille.

Savoy on ravintolana täysin omavarainen hunajan suhteen. Mehiläiset asuvat kesät ravintolan katolla ja tuottavat 250 kiloa hunajaa vuodessa. Savoyn katolla, keittiön lähellä on myös ravintolan oma kattopuutarha, josta keittiö saa yrtit, salaatit ja kukat. Luomuvoin Savoy tuo Suonenjoelta, poronlihan Sallasta.

Aihinen signeeraa kirjaansa Savoyn joulumyyjäisissä 15.12. klo 10–16, Eteläesplanadi 14, 7. kerros.


Kari Aihinen & Sami Repo: Savoy – matkalla huipulle (Paasilinna)

Lisätietoja: www.paasilinna.fi /  www.ravintolasavoy.fi/

Kuva- ja haastattelupyynnöt:
Kustannuspäällikkö Jan Erola / jan.erola@paasilinna.fi / +358 40 5064612

« Takaisin