29.01.2014

Suojelusenkeli-trilleri vie Viktor Vladimirovin salamurhien maailmaan

Suojelusenkeli-HiResSuojelusenkeli (Paasilinna) on romaani suomalaisille tutusta lähetystöneuvos Viktor Vladimirovista. Tieto hänen ”märkien operaatioiden” roolistaan vuoti julkiseen tietoisuuteen vasta pari vuotta sitten. Virallisesti Vladimirov tunnettiin kylmän sodan aikana hiljaisena neuvostodiplomaattina, joka oli Suomen asiantuntija. Hän oli myös Suomen poliittiselle ja taloudelliselle eliitille liiankin vanha tuttavuus. Todellisuudessa tämän harmaantuneen ja kohteliaan toverin rooli Suomessa oli kuitenkin vain peitetarina; hiljainen lähetystöneuvos organisoi ja toteutti Neuvostoliiton tekemät salamurhat lännessä.

Venäjäntutkija Luukkasen romaani sijoittuu ajallisesti Suomessa ja maailmalla Kuuban kriisistä Kennedyn murhaan, Prahan kevääseen ja Neuvostoliiton tuhoon saakka. Lisäkierteen Luukkasen luomaan maailmaan tuo toisesta maailmansodasta selvinneen Suur-Saksan salaisen palvelun huipputappaja, koodinimeltään Sytytin.

Murha oli kuitenkin murha. Jollain tasolla Vladimirov tiesi, että hän joutuisi vielä maksamaan tästä kaikesta. Isoäidin opetus siitä, mikä on oikein ja väärin, oli jäänyt vaivaamaan häntä sielun sokkeloihin. Viha oli onneksi kuollut hänen sielussaan jo varhain.

Trilleri vie lukijan arkisten salamurhien, tappajien ja velvollisuudentuntoisten kiduttajien maailmaan, johon tavalliset ihmiset eivät normaalisti koskaan törmää. Se pakottaa pohtimaan, mikä Vladimirovin merkitys oli todellisuudessa, mikä hänen suhteensa oli Juri Andropoviin, Urho Kekkoseen ja suomalaisiin ylipäänsä. Kenen suojelusenkeli Vladimirov oli? Ketä ja mitä hän suojeli ja miksi?

Saunomaan tulleet miehet olivat kuusi viime kuukautta valmistelleet valtiopetosta ja vallankumousta. Neuvostoliitossa sille oli annettu nimeksi ”Operaatio Kalevala – poliittisten voimasuhteiden rauhanomainen muutos Suomen siirtymiseksi sosialismiin”.

Arto-Luukkanen 097Arto Luukkanen (s. 1964) on Helsingin yliopistosta väitellyt teologian tohtori, jonka tutkimustyö on kohdistunut laaja-alaisesti Venäjän ja Neuvostoliiton historiaan sekä sen nykypäivän politiikkaan. Suojelusenkeli (Paasilinna) on Luukkasen esikoisromaani.

Lisätiedot & kirjankansi:

paasilinna.fi/kirjat/suojelusenkeli

Kuva Arto Luukkasesta:
paasilinna.fi/kirjailijat/arto-luukkanen

Haastattelu- ja mediakappalepyynnöt:
Jan Erola / jan.erola@paasilinna.fi / +358405064612

« Takaisin