23.08.2011

Terttu Lensun Mummo vastaan muu maailma -teos

Mummo näkee ympärillään kummallisia ilmiöitä. Alkuperäismummolaji on katoamassa Suomesta. Mummon päätettäväksi jää, minkälainen on mummojen hallitsema maa. – Mummous on arvokas ominaisuus, kansallinen aarre, luovuuden ikilähde, sanoo Terttu Lensu ja kehottaa kaikkia kansalaisia, ikään tai sukupuoleen katsomatta, löytämään oman sisäisen mummonsa.

Ylen radioaalloilta tutun Terttu Lensun ”Mummo vastaan muu maailma” –kirja kertoo satiirisesti nykyajan mummojen elämästä ja oivalluksista. Lensu on herkkä ja itseironinen havainnoitsija. Lukijalle on siis luvassa naurua ja vähän kyyneleitäkin.

Lensu opiskeli kirjallisuutta, sosiologiaa, filosofiaa sekä lehdistö- ja tiedotusoppia Tampereen yliopistossa 60-luvulla. Hän mainitsee kirjassaan, että tärkein opettaja yliopistossa oli kirjailija Kirsi Kunnas joka opetti luovaa kirjoittamista legendaarisessa draamastudiossa. ”Kuuntele päätäsi, usko mielikuviisi, pysy arkisena, älä yritä olla fiksu vaan ole päinvastoin vähän tyhmä, pue sanottavasi kertomuksen muotoon jos vain voit.” Muistelee Lensu Kunnaksen opettaneen.

Myöhemmällä iällä, toimittajana ja Ety-järjestön palveluksessa Lensu koki hieman toisenlaista draamaa. Entisten lapsisotilaiden koulutuskeskuksessa Sierra Leonessa Länsi-Afrikassa Lensu kohtasi silmästä silmään elämän nurjan ja kohtuuttoman puolen, RUF:n kaappaamia tyttöjä ja poikia, joilta oli julmasti riistetty ihmisarvo tekemällä heistä seksiorjia tai tappajia. Pienistä, viattomista lapsista. Tästäkin teemasta Lensu kirjoittaa. Olit sitten mummo tai et, niin samoilla silmillä me maailmaa katselemme. Toivottavasti.

Terttu Lensu (s.1945) on Yleisradion yhteiskunnallisten ohjelmien toimittaja, nyt eläkkeellä. Hänen Marijan hiljainen sota –kirjansa (2000) kertoi Bosnian sodasta. Lensu on työskennellyt myös ETY-järjestössä Balkanilla, WSOY:ssä sekä Nuoren Voiman liiton toiminnanjohtajana. Pakinointi on hänen harrastuksensa. Terttu Lensu on oikea mummo, viiden lapsenlapsen isoäiti.

Mummo vastaan muu maailma julkaistaan 23. elokuuta 2011

Lisätietoja:
Petteri Paasilinna
toimitusjohtaja
040 418 5409 | petteri@paasilinna.fi

Arvostelukappalepyynnöt:
Marjut Ruusuvaara
tiedottaja
040 1262 383 | marjut.ruusuvaara@paasilinna.fi

 

Syksyllä 2009 perustettu Kustannusosakeyhtiö Paasilinna on kustannusalan uusi haastaja, joka julkaisee hyvin valikoitua kauno- ja tietokirjallisuutta. www.paasilinna.fi

« Takaisin