Mari Koistinen

Hunaja – luonnon oma makeuttaja

Hunaja tekee hyvää ihmiselle. Mehiläinen taas auttaa koko ekosysteemiä.

Viime vuosina on havahduttu mehiläisten ja muiden pölyttäjien tärkeyteen, sillä pienten lentelijöiden kokonaismerkitys on valtava. Mehiläisten maailmassa on paljon kiehtovaa ja jopa mysteeristä, ja samalla ne valmistavat ainutlaatuista herkkua, hunajaa.

Teos avaa hunajan kulkua kukista purkkiin. Samalla se kertoo hunajan käytön monipuolisia mahdollisuuksia niin kotikeittiössä kuin huippukokkien käsissä. Kirjassa on 30 makeaa reseptiä. Mukana mm. Savoyn keittiöpäällikkö Kari Aihinen, joka on tuttu Kaappaus keittiössä -tv-sarjasta.

Hunaja ja pölytys eivät ole mehiläisten ainoita tuotteita. Mehiläispesistä saadaan monia raaka-aineita esimerkiksi kosmetiikkaan, ravintolisiksi tai lääketeollisuuteen.

Kirjan kautta kurkistetaan myös erilaisten mehiläishoitajien maailmaan ja siihen, mitä mehiläistarhaus vaatii. Mehiläistarhaajia on monenlaisia: parin pesän tarhaaja voi tuottaa harrastuksenaan kaupunkihunajaa Helsingin keskustassa, kun yli tuhannen pesän yrittäjä tekee töitä läpi vuoden mehiläisten ja hunajan parissa.

Tiesitkö, että mehiläislajien on arvioitu pölyttävän 75–85 prosenttia maailman kasvilajeista? Tai että hunajan terveysvaikutuksia määrittää se, mistä kukista mehiläiset ovat keränneet meden? Ja että hunaja ei homehdu?

Kirjan kirjoittaja Mari Koistinen työskentelee Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry:ssä. Päätoimisena kuluttajaneuvojana ja toimittajana. Työssään hän mm. kirjoittaa Hunajalla höystettyä -blogiin 

http://hunajalla.blogspot.fi

ja viestittää hunajaan ja mehiläishoitajiin liittyvistä asioista.