Linda Rodriquz McRobbie

Huonosti käyttäytyvät naiset

Prinsessat jotka pitivät päänsä – jos mahdollista

Historiassa on ollut valtava määrä naisia, jotka eivät ole käyttäytyneet miesten heille asettaman mallin mukaisesti. Jos heillä on ollut jonkinlainen kuninkaallinen asema, meillä on heistä myös tietoa. HUONOSTI KÄYTTÄYTYVÄT NAISET pitää sisällään kymmeniä tarinoita tällaisista omapäivistä, rohkeista, päättäväisistä naisista, joiden motiivit ovat vaihdelleet oikeuden ja rikoksen välillä. Naisista, jotka ovat vahvasti osa maailmanhistoriaa.

Historia ei suinkaan ole vain miesten historiaa; naiset jotka eivät ole suostuneet jäämään ruotuunsa ovat jättäneet painavan jäljen maailman tapahtumien kirjoon. On vakoojia, sotureita, hallitsijoita, seurapiiriperhosia… historiakirjallisuuden perustavaraa – mutta tässä kirjassa he ovat kaikki naisia. Osa heistä on meille tuttuja, mutta mukana on paljon uusia ihmeellisiä ihmiskohtaloita.

Kirja on jaettu rohkeisiin ja röyhkeisiin lukuihin, jotka voisivat olla miesten määrittelemiä: mm. Taistelijat, Bilettäjät, Hutsut ja Hullut.

Feminismiä – kyllä! Hauskaa ja ällistyttävää luettavaa – aivan varmasti!

Esimerkkejä kirjan naisista:

Hatsepsut (k. 1466 eaa.): Naisfaarao, jota monet egyptologit pitävät yhtenä merkittävimmistä faaraoista. Rakennutti mahtavan temppelin Luxoriin.

Ranskan Isabella (k. 1358): Ranskan kuninkaan tytär ja Englannin kuninkaan puoliso, Englannin kuningatar. Tunnettiin väkivaltaisuutensa vuoksi nimellä ”Ranskan naarassusi”.

Lucrezia Borgia (k.1519): Pahamaineisen valtasuvun jäsen, paavin tytär. Renessanssin femme fatale, jonka maine saattaa olla luultua puhtoisempi.

Gloria von Thurn und Taxis (s. 1960): Punkprinsessa ja 80-luvun tyyli-ikoni, huomattava uhkapeluri. Tunnettu myös erittäin kontroversiaalisista lausunnoistaan.

Alfhild (k. 400-luvulla): Goottikuninkaan tytär, joka ei tahtonutkaan prinsessana naimisiin vaan ryhtyi merirosvoksi.

Wu Zetian (k. 705): Kiinan ainoa naiskeisari.

Kristiina, Ruotsin kuningatar (k. 1689): Kuningatar, joka teki mitä tahtoi. Harrasti syvällisesti politiikkaa ja kulttuuria, ja kääntyi katoliseksi ja haudattiin Vatikaaniin.

Suomentanut Salla Korpela