Päivi Sirkkiä, Ilpo Kuparinen, Sari Sirkkiä-Jarva (toim.)

Ihana Ilmastointiteippi – tarttuvaa teippiaskartelua

Ilmastointiteippi on tuttu materiaali joka paikan arkisena pelastajana. Teipillä on paikattu saappaan reikiä, lyhennetty housunlahkeita tai vahvistettu kauppakassin kantokahvaa, teipin varaan ovat perustuneet myös monet kodin tai auton pikaremontit. Lähes raamatullisten ominaisuuksiensa ansiosta teippi onkin saanut kansan keskuudessa liikanimen jeesusteippi.

Ihana ilmastointiteippi esittelee tutun materiaalin ennakkoluulottomalla tavalla. Askartelijoiden iloksi teippi nimittäin soveltuu monenlaisiin pienesineisiin ja koristeisiin. Kirjassa esitellään teippiaskartelun perustekniikat erilaisine versioineen, materiaalia hyödynnetään mm. taittamalla, pyörittämällä, pujottelemalla ja koristeleikkauksen monin keinoin.  Ohjeissa käytetään myös paperiaskartelusta ja kangastöistä tuttuja työtapoja.

Teippiaskartelu on erinomaista kierrätystä. Moni kotoinen esine tai materiaali voidaan käyttää uudelleen teipin avulla. Teippiaskartelun opas näyttää, kuinka oivaltavalla tavalla teippi taipuu herkkiin koruihin ja toisaalta arkisiksi hyötytavaroiksi.  Yksinkertaisista vaativampiin vaihtelevat askarteluohjeet kannustavat kokeilemaan paitsi taitajan omia rajoja myös materiaalin mahdollisuuksia.

Perinteisen harmaan värin lisäksi ilmastointiteippiä on nykyisin saatavilla monissa trendikkäissä kuoseissa. Kun perustekniikat ja askartelun kikat ovat hallussa, värikkäät kuvioteipit innostavat kokeilemaan monikäyttöistä materiaalia mitä erilaisimmissa paikoissa ja esineissä.

Ilmastointiteippi on materiaalina helposti saatava ja monella tapaa erittäin kestävä. Vetolujuuden lisäksi esimerkiksi säänkestävyys on yksi sen vahvuuksista. Sade ei tärvele vappujuhlien tai rapukestien pöytäkoristeita, eikä pakkanen pure pihakuusen koristeketjua pilalle.

Kirjassa on yli sata valokuvaa ja yli 50 esimerkkiä siitä, mitä kaikkea teipistä voi tehdä. Kirjan valokuvat on ottanut vesilahtelainen Ilpo Kuparinen. Askarteluohjeet ovat Päivi Sirkkiän ja kirjan on toimittanut Sari Sirkkiä-Jarva.