Jussi Lähde

Jussi Lähde (s. 1965) on kirjailija, yritysviestinnän ammattilainen sekä intohimoinen hevoskasvattaja. Hän on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja ja kaksi romaania sekä kynäillyt raviurheilusta muun muassa Helsingin Sanomiin. Lähde on myös tehnyt TV-käsikirjoituksia ja näytelmiä. Hän on Suomen seuratuimpia politiikan kommentaattoreita YLE Radio Puheen Politiikkaradiossa, television vaaliohjelmissa sekä blogissaan. Lähteen kaksi aiempaa teosta ovat Lasse Lehtisen henkilökuva Aidankaataja sekä Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjaa kuvannut, Riikka Kämpin kanssa kirjoitettu Sydänten presidentti.

Lähteen kaksi romaania, Känsä tietää! ja Napit vastakkain, kuvaavat kanvallan kommelluksia ja politiikan kieltä henkilökohtaisten kokemusten kautta. Vuonna 2009 Lähde julkaisi Politiikka – suomi –sanakirjan, joka herätti laajaa keskustelua poliitikkojen käyttämistä kielikuvista sekä politiikan mielikuvista.

Lähde on toiminut presidentti Ahtisaaren esivaalikampanjan ja vaalikampanjan viestintätuottajana sekä useita vuosia lehdistöavustajana tasavallan presidentin kansliassa. Hän on työskennellyt televisiokanava Nelosen yhteiskuntasuhteista vastaavana kehitysjohtajana, kirjoittanut mainontaa sekä lukuisia laajoja artikkeleja poliitikoista ja politiikan taustavoimista. Viime vuodet Lähde on työskennellyt yritysviestinnän ja yhteiskuntasuhteiden parissa.

Vuonna 2002 Lähde ja Timo Jutila julkaisivat Juti – suomi –hokisanakirjan, joka oli kyseisen vuoden myydyimpiä kirjoja Suomessa. Lähde on toiminut käsikirjoittajana televisiosarjoissa ja oli mukana käsikirjoittamassa myös Helsingin Euroviisujen laulukilpailujen finaaleita.

Lähde on vuosia toiminut poliitikkojen esiintymiskouluttajana ja puheenkirjoittajana. Hän oli mukana myös Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjassa. Politiikkaa ja muita ajan ilmiöitä hän ruotii myös ”Illallinen kahdelle” –blogissaan, joka ilmestyy osoitteessa aamulehti.fi/blogit .

Aamulehti ja joukko muita lehtiä julkaisevat myös Lähteen ja Vanajanlinnan keittiömestari Mika Jokelan ”Ohukainen ja Paksukainen” –ruokakolumneja. Kolumnit ilmestyvät kirjana vuonna 2011.

Syksyllä 2009 Lähde debytoi myös täyspitkän näytelmän käsikirjoittajana. Lähteen ja Ilkka Talasrannan kirjoittama ”John, Paul & Stu” – näytelmä sai kantaesityksensä Lapuan teatterissa. Aiemmin Lähde ja Talasranta ovat kirjoittaneet yhdessä lastenteatteria ja tapahtumateatteria.

Kuuntele: Jussi Lähde Radio Porin haastattelussa 19.7.2010