Petri Nevalainen

Kollaanjoen taistelut

Kenraalimajuri Hägglund kysyi luutnantti Aarne Juutilaiselta: ”Kestääkö Kollaa?”
Tähän Juutilainen oli vastannut: ”Kyllä kestää, ellei käsketä karkuun juoksemaan.”

Talvisodassa, Kollaanjoella Suistamon pitäjässä Laatokan Karjalassa käydyt taistelut alkoivat heti pian sodan alussa, 7. joulukuuta 1939 ja jatkuivat aina talvisodan loppuun asti.
”Pojat ovat tapelleet ensimmäisestä tappelupäivästä lähtien, ja minä olen näihin syntisiin täysin tyytyväinen”, luonnehti Kollaan suomalaistaistelijoita Aarne ”Marokon kauhu” Juutilainen haastattelussa, kolme viikkoa talvisodan alkamisen jälkeen. Lisänimensä Juutilainen oli saanut palveltuaan viisi vuotta Ranskan muukalaislegioonassa.

”Konekivääritulesta päätellen vihollinen keskitti päähyökkäyksensä kuudennen komppanian lohkolle. Olin rauhallinen,

sillä tiesin, että siellä Kollaanjoen sillankorvassa seisoi vartiopaikallaan Marokon Kauhu eikä ”päästäisi yli perhanaa”. Panssarintorjuntatykkimme tiuskivat äkäisesti ja kylvivät hävitystä ja kuolemaa vihollisten hyökkäysvaunujen joukkoon.
Carl von Haartman,  II pataljoonan (II/JR 34) komentaja

Kollaa kesti. Suomalaiset torjuivat toistuvasti suurella miesylivoimalla hyökänneet venäläiset. Suomen legendaarisin tarkka-ampuja Simo Häyhä taisteli myös Kollaan rintamalla. Nevalainen kertoo sankarillisen taistelun tarinan uusimman sotahistoriatutkimuksen valossa ja esittelee taistelun tunnetuimmat hahmot.
E-kirjana (Elisa)

Mediassa

Uutiset

26.10.2013

Helsingin Kirjamessut 2013 – Kuvia 2

08.10.2013

Kollaanjoen sankaritarina päivitettynä