Tim Dowling (suom. Hilla Hautajoki)

Kuinka minusta tuli hyvä aviomies

Hyvinkoulutetun aviomiehen tunnustukset

Päivääkään ei kulu, ettei Tim kysy itseltään: Kuinka hemmetissä minä jouduin tähän? Kaksikymmentä vuotta sitten hän ja hänen tyttöystävänsä päätyivät yhteiseen projektiin sellaisella vauhdilla, että se hirvittää heitä vieläkin. Kumpikaan ei kosinut toista, he vain päätyivät naimisiin yhtä päättäväisesti kuin joku toinen pari olisi keksinyt haudata ruumiin metsään. Paitsi että sellainen pari ei olisi etukäteen soittanut vanhemmilleen kertoakseen asiasta.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Tim ja hänen vaimonsa ovat yhä naimisissa. Tämä tarina kertoo, millaista on olla aviomies 21. vuosisadalla ja mitä siihen vaaditaan – ja varsinkin mitä siihen ei missään tapauksessa suvaita. ”Aviomies” lukee Tim Dowlingin CV:ssä varsin ylhäällä, heti ”FM, englannin kieli” -kohdan alapuolella. Seuraavaksi lukee ”Oli kerran vedonlyönnin vuoksi haihäkissä.”

KUINKA MINUSTA TULI HYVÄ AVIOMIES on osaksi muistelmateos, osaksi elämänhallintaopas – ja osaksi ehdottomasti huumoria. Turha mainitakaan, että kirjoittajan vaimo on erinomainen, jämerä nainen, ja lisäksi poikkeuksellisen kärsivällinen ja pitkämielinen.

”Oma onnistunut avioliittoni on rakennettu virheiden päälle. Sen tukipilarit saattavat olla rakkaus, luottamus ja yhteinen maailmankäsitys, mutta sitä ylläpitävät pelko, kärsimättömyys, epäonnistuneesti muotoillut huomautukset ja täydellinen oveluuden puute. Mutta toisaalta myös anteeksipyytäminen, viivästyneet kiitokset ja mielenrauhan tavoittelu. Jokainen päivä opettaa minulle jotakin uutta, mitä teen väärin.”

Tim Dowling on brittiläisen Guardian-lehden toimittaja ja suositun viikkokolumnin kirjoittaja. Hän on syntynyt Yhdysvalloissa, mutta vaihtanut kotimaata napakan englantilaisen vaimonsa perässä. Pariskunnalla on kolme lasta ja liikaa kotieläimiä.