Asko Alanen

Leo Jokela – Vaatimaton sivuosien sankari

Leo Jokela on sodanjälkeisen Suomen tunnetuimpia ja rakastetuimpia näyttelijöitä. 

Kirjauutuus nyt kaupoissa kautta maan! Ja myös verkkokaupassamme.

Elokuvissa oiva luonnenäyttelijä ja koomikko teki suuria, ikimuistoisiakin rooleja sekä pieniä ohikulkijan hahmoja, joista ei usein saanut edes nimeään alkuteksteihin. Komisario Palmu -elokuvien osuva valinta etsivä Kokin rooliin teki Jokelasta persoonallisen tähden, tuotti Jussi-patsaan sekä kestävän ja alati laajenneen yleisönsuosion. Kokin musiikillista filmibravuuria Silmät tummat kuin yö ei koskaan levytetty, mutta nettilinkkinä se kerää edelleen satoja tuhansia katsojia.

Monipuolisten filmitöiden rinnalla Jokela teki pitemmän uran näyttämöillä ja kuului Helsingin Kaupunginteatterin vakiokaartiin kuolinvuoteensa 1975 asti. Kolmas työympäristö olivat radion ja television viihdeohjelmat, kuunnelmat ja näytelmät. Tunnetuin radiorooli syntyi Spede Pasasen kanssa Papukaija G. Pula-aho -sketseissä, joista tuli myös levy-, kirja- ja tv-versiot. Televisioteatterin ohella Jokela teki useita TV-elokuvia, tunnetuimpana Juhani Ahon Rautatien sovitus.

Leo Jokelan perintö elää vahvempana kuin koskaan, sillä uudet sukupolvet ovat löytäneet hänen vetovoimansa jopa aikalaisia arvostavammin. Elokuvien juhlanäytökset, esityssarjat sekä uudet elokuva- ja äänitallenteet ovat taanneet Jokelalle kunniapaikan vanhojen ja uusien kollegoiden sekä tietysti yleisön silmissä. Tässä kirjassa vaatimaton näyttelijä saa ansaitsemansa arvon suomalaisen elokuvan, teatterin sekä radion ja television taiteen ja viihteen mestarina.

Asko Alasen toimittama teos peilaa Leo Jokelan uran kaikki keskeiset vaiheet ja tarjoaa paljon kiinnostavia anekdootteja.

Mediassa