Dave Mustaine ja Joe Layden

Mustaine – Heavy Metal muistelmat

”Teoksen ahmii oikeaoppisella raivolla, koska Mustainen persoona etoo ja kiehtoo vuoron perään. Oman panoksensa antaa Asko Alasen suomennos, joka saa enkelikaupungin rokkikakaroiden dude-puheet laukkaamaan.”
– Kari Salminen, Aamulehti, 12.6.2011

Thrash metal -kitaraurhon Dave Mustainen elämäkerta on karski selviytymistarina. Hurjan henkilökohtaisen kujanjuoksun ohella Mustainen vaiheet ja koettelemukset ovat yhtä Megadeth-yhtyeen myrskyisän ja menestyksekkään historian kanssa.

Metallicasta pois potkittu perustajajäsen kanavoi kiivautensa ja musiikilliset lahjansa Megadethin kitarasankarina, laulajana ja lauluntekijänä. Hän kävi läpi äärimmäisten ristiriitojen, nautintojen ja itsetuhoisten viettien kiirastulen, vaurioitti välillä soittotaitonsa ja menetti monesti melkein henkensäkin. Joe Laydenin avulla kirjoitettu Mustaine-elämäkerta kokoaa häkellyttävän suorasti ja avoimesti Dave Mustainen vaiheet ja ajatukset kadotetusta lapsuudesta oman perhe-elämän suvantoon.

Heavy metal -ikonin tuho ja nousu

Dave Mustaine on ensimmäisenä valmis todistamaan, kuinka hän on ottanut muutamankin kerran pohjakosketusta viettäessään synkeästi vinoutunutta speed metal -versiota dickensiläisestä rappioelämästä.

Tsekkauslista on pitkä:
– Köyhyydessä eletty, kadotettu lapsuus? Tsek.
– Alkoholisoitunut, pahoinpitelevä holhooja? Tsek.
– Mieltähässivän kipeitä uskonnollisia paineita (tässä tapauksessa ääripäästä toiseen Jehovan todistajia ja satanismia)? Tsek.
– Alkoholismia, huumeriippuvuutta, asunnottomuutta? Tsek, tsek ja tsek.
– Sieluamusertaneita ammatillisia ja taiteellisia takaiskuja? Tsek.
– Rehab-parantolakeikkoja? Tsek. (jopa seitsemäntoista kertaa, osapuilleen)
– Käyminen lähellä kuolemaa. Tsek vielä tähänkin kohtaan.

Mustaine on taistellut tiensä läpi koko litanian ja kivunnut huimaaviin korkeuksiin. Hänestä tuli maailmankuulu rock-tähti, vaikka hän sai Metallican ankarina alkuaikoina tylysti potkut. Hänestä tuli kaikkien aikojen suosituimpiin heavy metal -bändeihin kuuluvan Megadethin perustaja, vetäjä, laulaja, lauluntekijä ja kitaristi (sekä toimitusjohtaja). Mustainen tarina on innoittava, tyrmistyttävä ja vavahduttava.

Kirjan on suomentanut Asko Alanen.

Mediassa