Lasse Lehtinen

Nätti-Jussi: suomalaisen seikkailijan elämäkerta

Lasse Lehtinen on kirjoittanut hirtehisen veijari-romaanin Nätti-Jussista ja Arto Paasilinnan alkuperäisaiheen perusteella. Paasilinnan hahmotelma ”Euroopan etevimmästä valehtelijasta” sai kokeneen Lasse Lehtisen innostumaan alkusuunnitelmiin jääneestä teoksesta ja kirjoittamaan sen valmiiksi.

Kirja on humoristinen kaunokirjallinen elämäkerta aikamme legendasta, josta on niin monta tarinaa kuin on kertojaakin. Karstulassa syntynyt Nätti-Jussi eli Juho Nätti (1890-1964) kulki metsätyömiehenä pohjoisen hakkuutyömailla. Hänen huimista seikkailuistaan tuli lukuisten kaskujen aihe Lapissa. Lehtisen mukaan kaskuissa on enemmän perää kuin tiedetäänkään.

Nätti-Jussi kohtaa aikansa vaikuttajia ja on osallisena monissa hyvinkin tutuissa tapauksissa. Uskomattoman moni henkilö saa kiittää Nätti-Jussia asioidensa hoitamisesta ja neuvoista.

Kenellä oli Rovaniemen pankissa rahaa eniten? Kenen vika, että Hitlerillä oli sutiviikset? Kuka oli se jatkosodan suomalainen desantti venäläisten linjojen takana, jonka jäljistä ei voinut päätellä mihin suuntaan oli kuljettu? Kuka mahtoi olla mallina Koskenlaskija-juuston kantta varten? Minkälaisella miehellä oli maailman kalleimmat timanttiset testikkelit? Minkä takia Etiopian keisari Haile Selassie osasi puhua Ahvenanmaan ruotsia? Kuka osasi parkkeerata kärpäset tuvan perimmäiseen nurkkaan? Kuka nykyään hoitelee revontulten sytyttämisen ja sammuttamisen urakkahommana?

Vastaukset näihin ja moniin muihin ihmeellisiin tosiasioihin tämän kirjan kansien välissä.

E-kirjana (Elisa)

Mediassa

Uutiset

02.04.2013

Lehtiseltä uusi veijariromaani syksyksi – Suosalo lukee Nätti-Jussin äänikirjaksi

11.10.2012

Nätti-Jussi julkaistiin tänään 9.10. Helsingissä