Mikko Sovijärvi, Olavi Rytkönen & Joni Nikkola

Sen piti olla normikeikka

Onko aseistetunkin sulhasen pakko laulaa saadakseen ”ryöstetty” morsian takaisin? Onko Elvis aina takuuvarman viihteen tae? Mikä saa tangokuninkaan ajamaan tuhatta ja sataa yleisellä tiellä? Millainen on liian laiha joulupukki väärässä paikassa väärään aikaan? Voiko tuleva tasavallan presidentti ja Nobel-palkittu puijata radiokokkia suorassa lähetyksessä?  Millaista herkkua on hevosmiehen lakritsi? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Sen piti olla normikeikka.

Kansakunnan viihdyttämiseksi työtään tekee monipuolinen joukko erilaisia esiintymisen ammattilaisia. Sen piti olla normikeikka  on kokoelma tositarinoita, joita tästä työstä ja sen vaiheista kerrotaan takahuoneissa ja keikkabusseissa. Pääpaino on tanssiorkesterien, bilebändien ja juontajien tarinoissa – tunnetuimpien rockbändien sattumuksia on laajasti kirjattu jo aiemmin. Teoksessa maailmantähdet eivät visko televisioita suihkulähteeseen, sen sijaan kylänmiehet kävelevät karaokebaarien ikkunoista läpi, vara-Elvikset sammuvat lavalle kahden biisin jälkeen ja tanssikansa tipahtelee läpi sortuvien lattioiden. Silti humppa soi ja spiikit jatkuvat.

Keikkatarinoita ovat kertoneet Erkki Räsänen, Jouni Raitio, Sami Garam, Seppo Pennanen, Aapeli Rummukainen, Vesa Toivanen, Mr Pulp (Markus Pulkkinen), Juuso Happonen, Juhani Forsman  ja monet muut esiintymisen ammattilaiset. Kirjan ovat toimittaneet toimittaja Olavi Rytkönen ja taiteilijat Mikko Sovijärvi ja Joni Nikkola.

Kuvituksesta vastaa Tomi Riionheimo. Hän on tehnyt sarjakuvia ja kuvituksia 80-luvun lopulta ja päässyt tustumaan myös normikeikkaelämän kommelluksiin 15 vuoden ajan kiertäessään Eläkeläiset-yhtyeen mukana paitamyyjänä ja muutenkin. Animaatioalallakin kunnostautunut Riionheimo tunnetaan parhaiten Rieku ja Raiku sarjakuvista ja Pekka Jokinen -nimellä tehdyistä Eläkeläiset-kuvituksista.

Liity kirjan Facebook-ryhmään tämän linkin kautta. Siellä jo yli 1900 muuta!

Mediassa

Uutiset

19.10.2010

Mitä jokaisen viihdeuralle aikovan pitäisi tietää?