Lasse Erola

Suomalaisten olympiavoittojen tarinat – 146 huippuhetkeä vuodesta 1908 alkaen

KIRJAUUTUUS!

Suomalaiset ovat saavuttaneet 146 olympiavoittoa. Tässä kirjassa on tarina niistä jokaisesta.

Amsterdamin olympiakisojen 1500 metrin olympiavoittaja Harri Larva, aika 3.53,2

Amsterdamin olympiakisojen 1500 metrin olympiavoittaja Harri Larva, aika 3.53,2

Olympiakisat ovat maailman suurin urheilutapahtuma ja voitto olympiakisoissa urheilijan suurin unelma.

Suomalaiset ovat oman olympiahistoriansa aikana saavuttaneet 146 olympiavoittoa. Historia alkoi virallisesti neljänsistä nykyaikaisista olympiakisoista, jotka järjestettiin Lontoossa vuonna 1908. Sitä ennen oli jo kilpailtu Ateenassa 1896, Pariisissa 1900 ja Yhdysvaltojen St. Louisissa 1904, mutta niihin suomalaiset eivät vielä ehtineet mukaan.

Ensimmäiset olympiavoitot tulivat jo ennen kuin itsenäistä Suomi-nimistä valtiota olikaan. Ensimmäisen kultamitalin voitti Verner Weckman painissa Lontoon olympialaisissa 1908. Sen jälkeen mitalisade alkoi, sillä painijat ja yleisurheilijat Hannes Kolehmaisen johdolla voittivat yhdeksän kultamitalia Tukholmassa 1912.

Itsenäisen Suomen ensimmäisen olympiavoiton toi taitoluistelupari Ludovika ja Walter Jakobsson Antwerpenistä 1920.

Suomen huikea menestys 1920-luvulla oli jälkeenpäin arvioiden suhteetonta maan väkilukuun nähden, mutta siitä huolimatta kansakunnan valtasi lähes maansuru, kun mitalisade ei 1950-luvulle tultaessa enää jatkunutkaan entisenlaisena.

Suomalaisten mitalinälkä on aina ollut kova. Nyt ensimmäistä kertaa kaikkien suomalaisten olympiavoittajien kultamitalitarinat ovat yksissä kansissa ja saamme nauttia lukuisista huippuhetkistä. Vuosien saatossa myös sopupeli ja kyseenalainen taktikointi ei ollut olympiakunnian metsästyksessä vieraita suomalaisillekaan. Niistäkin kerrotaan tässä kirjassa.