Leena Lehtolainen ja Kaisa Viitanen

Taitoluistelun lumo

Lähivuosien huikea kilpailumenestys sekä naisten yksinluistelussa että muodostelmaluistelussa on tehnyt taitoluistelusta yhä suositumpaa ja seuratumpaa.

Mutta mihin kaikkiin osa-alueisiin taitoluistelun lumo ja tenho oikein perustuu? Lajin katsojissa on paljon sellaista väkeä, jotka eivät muusta urheilusta piittaa. Onko taitoluistelu siis paitsi urheilua, myös taidetta? Mikä merkitys on urheilusuorituksen ulkopuolisilla tekijöillä, vaikkapa luistelijan valitsemalla musiikilla, liikekielellä tai puvun helman mitalla? Ja mihin vuonna 2005 käyttöön otettu uusi pisteidenlaskujärjestelmä oikein perustuu?

Taitoluistelun lumo on jokaiselle taitoluistelua rakastavalle tai satunnaisesti seuraavalle tarkoitettu perusteos, joka vastaa näihin kysymyksiin, mutta myös moniin muihin. Lukija oppii erottamaan toisistaan hypyt ja piruetit sekä saa lisätietoa siitä, mitä on luistella yksin, kaksin tai joukkueessa.

Taitoluistelun lumo näyttää niin lajiin kuuluvan glamourin kuin sen rankan, jopa hengenvaarallisen puolen. Se kertoo myös siitä, kuinka laji luo ystävyyttä yli mantereiden rajojen ja mitä kuuluu takavuosien luistelijalegendoille. Teksti ja kuvat käyvät vuoropuhelua ainutlaatuisen havainnollisella tavalla.

Suuret kiitokset kuvaajille ja yhteisöille: Elina Paasonen, Tomas Whitehouse, Kari Kuukka, Jyrki Kostermaa, Sari Niskanen, Ossi Kajas, Petra Eufinger, Suomen Taitoluisteluliitto, Suomen Urheilumuseo ja Kustannusosakeyhtiö Aamulehti/Jouko Jokinen, Lehtikuva/Kimmo Mäntylä. Kirjan upeasta taitosta vastaa Taina Leino.

Taitoluistelun lumo on Vuoden 2010 urheilukirja

Taitoluistelun lumo on valittu Vuoden urheilukirjaksi 2010. Voittajateoksen valitsi Suomen Urheilumuseosäätiön asettama valintaraati.

Valintaraadin mukaan Taitoluistelun lumo ”tavoittaa lajirakkautta huokuvalla tekstillään ja ilmeikkäällä taitollaan koko taitoluistelulle olennaisen elämysten ja tunteiden kirjon. Tekijöiden innostus ja intohimo välittyvät sivuilta kuin onnistuneesta vapaaluisteluohjelmasta.”

”Tämä on hieno juttu koko lajille”, iloitsevat Lehtolainen ja Viitanen. Kustantaja Petteri Paasilinna on samoilla linjoilla: ”Laji kiehtoo yleisöä koko ajan enemmän ja palkinto vahvistaa lajin asemaa entisestään.”

Mediassa