Tuija Välipakka

Take away

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n vuoden 2014 runouspalkinto on myönnetty runoilija Tuija Välipakalle teoksesta Take away.

 

Tuija Välipakan teoksessa Take away kuoleman kasvot näyttäytyvät lempeinä ja groteskeina, kylminä ja lämpiminä. Välipakka käsittelee aihettaan rikkaasti ja kulttuuritietoisesti, hienostelematta ja kaihtamatta sen erilaisia ulottuvuuksia.

Take away pureskelee ihmisen kuolemaa torjuvia fantasioita ja pelkoja. Näkökulmien moninaisuus on vaikuttava: kuolemaa personifioidaan, se kuljetetaan absurdeihin ja arkisiin tilanteisiin. Kuolema kirjoitetaan osaksi nykyeläjän arkea, hänen maisemaansa, ihmissuhteitaan, teknologiaansa ja terveyskäsityksiään. Teos ei niinkään koettele runouden tai runoteoksen rajoja, vaan on perinteisessä mielessä yhtenäisyyttä tavoitteleva teos, perustelee raadin valintaa kriitikko Maaria Ylikangas.

Raadin mielestä yhtä aihetta, kuolemaa tai kuolevaisuutta käsitteleväksi kirjaksi Take away on poikkeuksellisen eloisa ja kiinnostava. Vakiintunut kuvasto ja kuoleman kliseet sähköistyvät Välipakan runoissa, ja herkkyys ja rujous solmiutuvat yhteen ratkeamattomiksi jännitteiksi, Ylikangas jatkaa.

Take away on runoteos kuolemasta. Lempeä, ironinen, makaaberi. Kuolemassa kieli muuttuu: pilkut eivät enää pysäytä : kaksoispiste liimautuu lopullisen ajatuksen ruumiiseen. Runo avautuu Rorschachin musteläiskäksi, liihottaa aukeaman yli tai puristuu tiiviiksi kuin arkku. Kuolemasta ei saa puhua, siksi siitä on pakko kirjoittaa, se on suurin elossa oleva klisee.

Teos on Tuija Välipakan kolmas runokokoelma. Esikoinen käsitteli naiseutta, seksuaalisuutta ja naisen paikkaa sukupolvien ketjussa, toisessa kokoelmassa hän tutki sirkuksen kehysten lävitse olemisen pelkoa, ilmestymisen ja katoamisen teemoja sekä järjestyksen alla lymyävää kaaosta.

Runosta Take away – tutkimus kuolemasta on tehty runovideo, joka tuli valituksi Tampere Filmfestivaalin Finnhits –sarjaan 2013 ja esitettiin elokuvateatteri Plevnassa festivaaliviikolla.

”Tuija Välipakan Take away -kokoelmaan perustuva runovideo Kuolema on IN! valittiin 750 hakijan joukosta Berliinissä järjestettäville Zebra Poetry Film -festivaaleille. Elokuvan pääosaa esittää taiteilijaprofessori Risto Ahti.” – Parnassohttp://vimeo.com/89230810