Kalle Isokallio

Uutta Matoa koukkuun

Tämä kirja ei kerro Madosta, se kertoo Madon peräänantamattomasta asenteesta elämään, jota voisi kutsua haitarinsoittajan kissakäännökseksi
tai laatikon vieteriukoksi.”Haitarinsoittaja putoaa kompastuessaan selälleen ja jatkaa soittoa. Vieteriukko ponnahtaa uudestaan ja uudestaan ulos, vaikka kuinka painaisit kantta päälakeen. Jos vieteriukko osaisi kissakäännöksen, siinä meillä olisi Mato”, Isokallio kuvaa.
Mato Valtonen on elämänsä aikana toteuttanut lukemattomia mahdottomuuksia, kuten järjesti Leningrad Cowboysin ja Puna-armeijan yhteisen ilmaiskonsertin. Isokallion mukaan Valtosen uskaliaisuuden takana on päätös jättää koulunkäymiset keskikouluun. Liiallisella koulutuksella on pilattu moni mies. Raha ei tunnu olevan Valtoselle se eteenpäin ajava voima, päinvastoin. Mies kun tuntuu tekevän asioita huvikseen, tai sen takia ettei niitä mukamas voi tehdä. Ulkoapäin katsellen, mies näyttää kuitenkin tyytyväisemmältä kuin moni sellainen, jolla on hillopurkki täynnä.
Toki joskus Valtosen matka on ollut vuoristorataa, ja joku asia on jäänyt puolitiehen. Ei sen takia, etteikö Mato olisi ollut valmis. Maailma vain ei sillä hetkellä osannut nähdä samaa mitä Mato näki.

Valtonen-Mato

Mediassa

Uutiset

22.01.2014

Isokallio kertoo lannistumattoman Mato Valtosen tarinan